:: Čaj


JAPONSKÝ PORCELÁN Z PROVINCIE HIZEN


Když přišel korejský keramik Ri Sanpei do severního Kjůšu, objevil u města Arita v lokalitě Izumigama naleziště kaolinu.S výrobou porcelánu začal roku 1616 v Kami-Shirakawa Tengu. Zahájil tak produkci porcelánu v Japonskou vůbec. Jen o něco později jej v provincii Hizen následovalo mnoho dalších a Arita brzy vytlačila Karatsu z pozice centra keramické produkce. Na začátku 17.stol, v období Kan-ei, vyvinul Sakaida Kaiemon novou glazovací techniku využívající různých barev, která je známá jako Akae. Porcelán z této oblasti se stal populární, byl nakupován Holandskou Východoindickou společností a exportován do Evropy, a to včetně Akaí z Arity, které byly mohutně vyváženy do mnoha zemí. Porcelán z Arity byl žádán rovněž v celém Japonsku. Šířil se přes přístav Imari v prefektuře Saga a vešel proto ve známost jako nádobí Imaši. Také rod Nateshima se brzy etabloval, po té, co ve své peci začal využívat ty nejvytříbenější techniky.

Produkce originilního porcelánu nabyla v Aritě nebývalé šíře a pronikla i do mnoha dalších míst (Kakemon, Iwari, Nateshima), z nichž každé jedinečně reprezentuje Japonský porcelán.

UPOZORNĚNÍ:
  • Pokud ponecháte porcelán po delší dobu v myčce může dojít k jeho vyblednutí
  • Buďte opatrní při vkládání porcelánu do mikrovlné či elektrické trouby
Porcelánová váza z provincie Hizen
Vzory porcelánů