:: Čaj


PŘÍPRAVA ČAJE


Nahlédněme do tisícileté alchymie přípravy tohoto vznášedla nad tíhu všedního dne. Úvodem nutno vymezit, že čajem rozumíme pouze nápoj, pocházející z čajovníku. Ostatní nálevy (z bylin, ovocných směsí apod.) mají přípravu daleko jednodušší (vroucí voda + louhování dle chuti cca 2 - 4 minuty).

Příprava čaje je rozsáhlá teorie a ještě širší praxe. Tak jako nelze směstnat všechna jídla a především zkušenosti do jedné kuchařky, nebudeme se pouštět do podobných pošetilostí tady. Mistr (jako všude jinde) vzniká především poučením ze svých omylů. Takže jediný účinný návod je: experimentovat a nenechat se odradit. Základem může být kvalitní literatura, které je již dostatek (i v naší čajovně) a pak návštěvy čajoven, kde čaj není jen na okraji zájmu. Můžete zde načerpat inspiraci od těch, kteří jsou na čajové cestě již dál. Každý z nás však připravuje čaj jinak (to jsme vám moc nepomohli, což?)! Důležité je, aby připravený čaj chutnal Vám a nenechte se znechutit návody některých balíren čaje, které uvádějí pro zelený čaj zalití 100°C vodou a louhování 5 minut.

Některé zásady, které je dobré dodržovat:
  1. Voda - měla by být vždy:
    • Čerstvá
    • Mírně a středně mineralizovaná
    • Převařená
    • Bez pachutí
  2. Konvice a všechno náčiní:
    • Určené jen pro přípravu čaje
    • Nejlépe keramické nebo porcelán (sklo a smalt odvádí teplo)
  3. Čaj:
    • Raději dražší a kvalitní - snese více nálevů - ze stejného množství připravíte více nápoje)
    • Co nejčerstvější (vyhýbat se výrobcům, kteří z důvodů prodejnosti udávají trvanlivost i 5 let)
    • Vsypat do vyhřáté konvice
  4. Při přípravě ovoněných čajů mít na paměti, že zpravidla lihová esence se uvolňuje hned po přelití horkou vodou, takže čím delší luhování, tím výraznější je chuť čaje na úkor příchutě dodané.
  5. Při nákupu čaje se informovat o doporučeném způsobu přípravy.
  6. Čaj při přípravě nesvírat do žádných vajíček a sítek. Dopřejte mu svobodu v připravovací konvici, bohatě se vám odmění (také škudlilové budou potěšeni, dostanou z čaje maximum)

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ:

Připravený čaj je:
  1. Mdlý
    • Voda nebyla převařená, příliš tvrdá voda
    • Malé množství čaje
    • Krátká doba luhování
    • Mizerný čaj (nekvalitní nebo starý)
    • Otupělý jazyk hamburgery a kolou, neschopný rozeznat jemné delikatesy
  2. Hořký
    • Vysoká teplota spaření (u zeleného čaje)
    • Dlouhá doba luhování
    • Mizerný čaj
  3. S pachutí
    • Špatná voda
    • Špatný čaj
    • Použito bylo konvic či náčiní, které dřív sloužilo jinému účelu či výrazně odlišnému čaji