:: Čaj


ZÁKLADNÍ ROZLIŠOVÁNÍ ČAJŮ PODLE ZEMÍ PŮVODU



Čína
Pravlast čaje, pěstuje se zde již několik tisíciletí. V minulosti čínští kupci rozlišovali až 8000 druhů čaje, jež se třídily do pěti kategorií podle způsobu zpracování, do dvou jakostních tříd, do čtyř skupin podle kvality listů a nakonec podle původu (200 míst). Podle starého čínského rčení pochází nejlepší čaje z vysokých hor. Je tomu vskutku tak, nicméně Číňany to neodradilo od pěstování čajovníku ani jinde, dokonce na okrajích rušných měst, stejně jako na velmi špatně dostupných a odlehlých místech.

Dnes se čajovník pěstuje v sedmnácti provinciích - An-chuej, Fu-ťien, Kan-su, Kuang-tung, Kuej-čou, Chaj-nan, Che-nan, Chu-pej, Chu-nan, Ťiang-su, Ťiang-si, Šen-si, Šan-tung, S`čchuan, Tchaj-wan, Jün-nan,Če-ťiang a v Čuangské autonomní oblasti Kuang a Tibetu.

Největší část produkce tvoří zelené čaje. Černé čaje - v Číně nazývané červené podle barvy nálevu - jsou určeny převážně na export.


JAPONSKO

První zprávy o čaji v Japonsku jsou z 9.století. Z Číny jej přivezli budhističtí mnichové.

Většina plantáží je rozložena na území a ostrovech jižně od Tokia. Sklizeň začíná koncem dubna.

Japonsko produkuje téměř výhradně zelené čaje. Japonské zelené čaje jsou ve velké většině zpracovávány jinou technologií než čaje čínského typu. Navíc jsou některé typy japonského čaje pěstovány na speciálně stíněných plantážích, čímž lístek získá specifickou jemnost a charakter, což projeví se především vynikající vůní a znamenitě osvěžující chutí. Rovněž jiskřivě svěží zelená barva nálevu je typickým projevem pro japonský čaj.


FORMOSA - TCHAJWAN

Název Formosa je odvozen od archaického jména pro ostrov Tchajwan.

Čaje se zde pěstují od konce 19.století. Většina plantáží se nachází ve výšce do 305 metrů nad mořem. Sklizeň probíhá několikrát ročně (4x - 6x).

Tchajwan je znám výrobou výborných oolongů - polofermentovaných čajů.


INDIE


Když jste kdekoliv v Indii a požádáte o čaj, podají Vám buď hodně sladké mléko s čajem (někdy i silně kořeněné, např. Yogi) nebo tzv. black tea s nevýraznou chutí a vůní. Čajové zahrady v této magické zemi však vydávají světu skutečné poklady, a to několikráte do roka.

Indický čaj je znám zejména produkcí fermentovaných čajů z věhlasných oblastí Dárdžilingu a Ásamu, na jejichž plantážích jsou pěstovány vyšlechtěné odrůdy čínského čajovníku, známé svou vysokou kvalitou. V drsném horském klimatu Himaláje, v oblasti Dárdžilingu, dává první jarní sklizeň od března do konce dubna čaj nazývaný First Flush a sklizeň druhá, čaj Second Flush, který je sklízen v období května až června. Tyto čaje jsou pro své úžasné aroma a svoji kvalitu srovnávány s věhlasem vín z Bordeaux. Na podzim odeznívá dešťové období, ochlazuje se a svítí slunce. Čaj roste pomaleji, vytváří další aromatické látky. Čaje sklízené po tomto období, tzv. podzimní sklizeň, mají červenavé až hnědé listy s malým množstvím tříslovin. Dávají jemný nálev s dobrým aroma.



CEJLON - SRÍ LANKA

Na troskách kávových plantáží, zničených chorobou kávovníku, se ve druhé polovině 19. století začalo velice dařit vydatným odrůdám některých čajovníků, přivezených z Indie. Bez ohledu na to, v jaké výšce byly plantáže zakládány, dávaly bohatou plnohodnotnou úrodu, jež si brzy podmanila trhy do té doby ovládané Čínou a Indií. Tři oblasti reprezentují tento ostrov v naší nabídce - nížinná Kandy a vysokohorské Nuwara Eliya a Uwa.


Nepál

Čajovník se v Nepálu začal pěstovat kolem roku 1860. Díky tomu, že produkce není schopna uspokojit domácí poptávku čaje na domácím trhu, vyváží se do světa jen velmi omezené množství čaje.

Čaj se s podporou vlády pěstuje na himalajských svazích a zdejší černý listový čaj dává hladký, nevtíravý, voňavý nálev, kvalitou podle odborníků srovnatelný s čaji z Darjeelingu.

Vietnam

Pěstování čajovníku ve Vietnamu má dlouholetou tradici. Některé rostliny jsou velmi staré (i 300 let). Čaj se v této zemi podobně jako v Číně stal nedílnou součástí života - při schůzkách přátel je čaj nezbytnost. Při námluvách dostávají rodiče nevěsty darem několik kilogramů nejlepšího čaje většinou v překrásné dřevěné lakované krabičce.

Nejkvalitnější vietnamský čaj pochází z kopcovité provincie Thai Nguyen, která leží 50 km severně od Hanoje. Další důležité pěstitelské oblasti se nacházejí v provincii Lam Dong v centrální vysočině.

Více než polovina produkce čaje ve Vietnamu jsou čaje zelené, dále pak polofermentované, černé čaje typu CTC a mnoho druhů čajů aromatizovaných.

Turecko

Turecké plantáže se nacházejí v oblasti města Rize u Černého moře. Produkce černého čaje směřuje hlavně na domácí trh a výrobu turecké speciality - praženého čaje.



Afrika

KEŇA

Čaj se v Keni začal pěstovat ve 20.století, ve větší míře od 50.let. Plantáže leží na Vysočině ve výškách 2000 metrů nad mořem.

V Keni se vyrábí černé čaje, zpracovávané metodou CTC, určené do směsí na porcované čaje.

Gruzie

Je pochopitelné, že v zemi, která splodila Mičurina, se nespokojili pouze s dovážením čaje, a tak v 19.století proběhlo několik pokusů s pěstováním čajovníku v Rusku. Nejlépe se čaji dařilo v Gruzii. Vznikly tedy první čajové plantáže a posléze i továrna na zpracování čaje.

Dnes je sklizeň a zpracování čaje maximálně mechanizována. Od poloviny 90.let došlo téměř k úplnému zastavení výroby čaje. I když jsou opakovaně činěny pokusy o dovoz čaje z této oblasti, úspěchy jsou mizivé. Málokterý čaj, deklarovaný u nás jako ruský, je skutečně odtamtud.

Latinská Amerika