:: Čaj


Nástěnka

Vyjadřete se k těmto stránkám, čajovně a všemu co s námi souvisí, zanechte vzkaz nám či jiným návštěvníkům, máte-li chuť, čas i čím přispět.
My rádi obdržíme onu pověstnou "zpětnou vazbu" například touto cestou a někdo jiný si zase rád přečte Váš názor.
Tedy neváhejte a pište.
DĚKUJEME.

Text nového vzkazu:

Jméno:  Email: 

Tommy   (20.12.-13:43)
Zdravím, nabízíte ve vaší čajovně i vodni dymky?
Lk   (14.12.-13:07)
petr : neoxiduj...už!trošku pokory a že bys napsal, co pěkného nebo veselého jsi v poslední době zažil, jako že by ses podělil. Dej si lázeň, vylouhuj se - to Ti uleví.Mějse.čaj!
Peter   (22.11.-18:36)
Škoda, škoda že už jsem se žařekl že tu nebudu reagovat, ale nedá mi to. Kláro, pan živnostník říká, že nemám odvahu se s ním sejít, tak jsem mu navrhl že bychom si pohovořili, a co dělá? MLČÍ! Já si pořád vyskakuji...Hmm asi jsi nečetla diskuzi celou. Přečti si první a druhý komentář této diskuze, uvidíš rozdíl...
Klára   (22.11.-17:33)
Petře, Petře, živnostník nenadává (narozdíl od tebe), to jen ty pořád vyskakuješ. Myslíš si, že pak budeš větší? Je dobře, že aspoň jeden dovede mlčet - vždyť to i napsal, že na tvé divočení nebude reagovat. Co taky říct na to, když ses chystal zase nadávat na někoho dalšího? Čajem člověk přichází k pokoře, máš dlouhou cestu před sebou. Hlavně už začni.
Petr   (22.11.-17:06)
2Roman: Ne, to není o tom, jestli sis nevšiml tak, pan živnostník furt nadává že se nechci sejít, a když mu to nabídnu (4 dny předem, a navíc 20. byly tyto stránky aktualizovány o vánoční otvírání), tak jednodušše neodpoví, asi se bojí že by se všechno vyjasnilo a utrpělo by jeho ego.
Návštěvy vaší čajovny omezím na minimum (stejně by jste mi zakázal vstup, jako jste to udělal jednomu čajovníkovi), a už do této dizkuse nebudu nijak zasahovat...
Roman   (19.11.-22:27)
Pro Petrra a Živnostníka:Dva zenoví mistři spolu popíjejí čaj. V tom jeden z nich řekne: "V tvém šálku čaje je obsažen celý vesmír." Za chvíli ten druhý svůj šálek převrhne, vylije čaj a zeptá se: "Kde je teď vesmír?" Nato první řekne: "škoda dobrého čaje." A oba se tomu zasmějí.
Petr   (18.11.-13:05)
Nikdy jsem netvrdil, že vím všechno líp, a nevím, koho máte na mysli že ,,tam byl‘‘, ale za příklad uvedu pana Šimsu – v Příběhu čaje mu byl věnován velký prostor pu-erhu, píše o své návštěvě Menghai TF, ale zmastil co se dalo, rád Vám to při mé příští návštěvě (kdy se všechno, jak doufám, vyjasní) ukážu. Budete ve čtvrtek odpoledne v čajovně? Přeji mnoho čajových zážitků, Petr Vilím.
Živnostník   (18.11.-10:53)
Vážený pane Libore, předchozí příspěvky nejsou diskusí, ale naší obranou pomluvám (úmyslné šíření nepravdy s cílem poškodit) a nepodložené odsudky z pomstychtivosti a snahy nás podráždit, jak Váš syn i uvádí. Chybí zde většinou konkrétní skutečnosti, které by se pak daly vyvrátit, a z těch mála uvedených je jasné, že jde o zkreslení (záměna skladování a prezentace, oxidace a fermentace (podrobně o rozdílech mluvil pan Prachař na přednášce, kterou už Váš syn ale neposlouchal, protože "toho o puerech ví dost"), nechuť řešit věci na místě - hned by se poznalo, kde je pravda.Začalo to např. nevhodnou přípravou u DJ (to nebyl názor, ale odsudek bez argumentů), ale náš způsob je jediný ve světě degustátorů používaný, osvědčený desetiletími. Navíc ještě každý čaj na přání degustujících připravujeme ve změkčené variantě, tedy celkem 3 možnosti ochutnávky - podle vlastního rozhodnutí využijí vše nebo jen část. Pokud někdo veřejně napíše, že to je nevhodné, není to názor, ale odsudek a pokud to udělá veřejně, je to pomluva. Nejen že tomu nerozumí, ale snaží se bez uvedení podrobností jen uškodit. Těžko se diskutuje s někým, kdo ví všechno líp. To je pak ztráta času. Lepším zdrojem informací jsou vlastní cesty do čajových zahrad a nebo diskuse s lidmi, kteří tam byli nebo čaje odsud přímo dovážejí (už několik přednášek pro veřejnost). Myslím, že pokud se pokusíte objektivně posoudit úroveň příspěvků (zejména kdo na koho útočí), zjistíte, že jsem Vašemu synovi už věnoval přespříliš času a je na čase toto téma opravdu ukončit. Nechceme nedemokraticky mazat příspěvky, jak je to na internetu běžné, ale nemáte žádné právo na můj volný čas. A pokud Vašemu synovi naše mnohdy nadstandardní péče nestačí, nezbývá než se v rámci svobodného trhu poohlédnout jinam, kde mu lépe vyhoví. My už se s tím budeme muset vyrovnat.
Libor - otec Petra   (17.11.-17:19)
Pití čaje je pro mě svátek a do vaší čajovny chodím velice rád, protože dokážete (všichni pracovníci čajovny) vytvořit výbornou pohodu s velmi dobrou škálou čajů za zády. A jsem si jistý, že v tom budu pokračovat. Vůbec nechci reagovat na vaši odbornou diskusi, protože jediné, čemu trochu rozumím je energetické vychutnávaní čaje čakrami.
Co mě však velmi překvapilo a je pro mě nepochopitelné, je forma vaší odborné diskuse. Mám zato, že jde o souboj a ne vzájemné obohacení se různými pohledy na věc. Myslím si, že když někdo veřejně (na internetu) vyjádří svůj názor, tak se nejedná o pomluvu. Co bych očekával, je jednoduše nabídnout odbornou diskusi bez emocí místo používání útočného tónu, protože ten k čaji podle mě nepatří. Proto navrhuji sejděme se někdy na chvíli společně a o všem si povykládejme, ne konfrontačně, ale se zájmem vzájemně se vyslechnout a obohatit.
S úctou k vaši práci Libor Vilím
Živnostník   (17.11.-16:38)
Opravdu už naše poslední reakce: O našem skladování nevíte vůbec nic (ve skladu jste nikdy nebyl- prezentace na pultě není skladování), jednoho z nejzkušenějších odborníků na puer nevyslechl- podrobně to vysvětloval, až budou dělat testry pro 25 lidí - nakoupíme, nabídku nečtete pořádně (je tam výslovně uvedeno, že zelený puer není oxidovaný), jen nás zdržujete svými uraženými výpady. Necítíme potřebu Vám jakkoli odpovídat, ani se zpovídat. Zkuste to zase jinde... Z úrovně Vašich útoků si stejně už každý obrázek udělal. Nikdo Vás ani nemůže nutit, abyste se u nás tak trápil, vždyť je tolik možností...
Petr   (16.11.-19:24)
Sakra, nějak se mi vymazal můj strašně dlouhý komentář! Tak to shrnu - shu a sheng se nesmí skladovat dohromady (jak to děláte), neodpověděl jste jestli děláte silný DJ v testerech, ukažte mi konkrétní případ mé neopodstatněné kritiky, pu-erh není oxidovaný (NEMLŽTE!), z přednášky o pu-erhu jsem odešel (tlačil mě čas, ale i tak si myslím že o pu-erhu vím hodně), odvahu na osobní vyříkání nemám, to ne...Doufám, že mi na tuto
,,neopodstatněnou‘‘ kritiku odpovíte, Petr Vilím
Živnostník   (16.11.-01:16)
Petře, opravdu nemáme čas reagovat na nesmyslné výpady, je potřeba více poslouchat a více studovat, než začnete s nepodloženou kritikou. Dobře víte, že např. puery skladujeme ve skladu, ale vystavit je pro výběr musíme. Na přednášce se o rozdílu mezi oxidací a fermentací podrobně mluvilo, je třeba poslouchat. Navíc jsme byli "skvělí" do té doby, než jsme si dovolili vytknout Vaši zcela evidentní pomluvu. Najednou je u nás všechno špatně (ale pokud možno jen nekonkrétně, aby se to nedalo vyvrátit). Ale nezpochybnitelnou skutečností je, že např. při Vaší poslední návštěvě bylo plno do posledního místa, takže problém asi nebude na naší straně. Zvláštní je, že při osobní návštěvě nemáte připomínky, jen přes internet. Asi by se hned na místě mnohé vyjasnilo, ale na to je třeba mít odvahu. Naštěstí si již každý může založit vlastní čajovnu, tak se s námi nemusíte trápit. Jelikož jsou Vaše výpady neopodstaněné a nepřínosné, nebudeme již na ně nijak reagovat. Nemá smysl marnit náš čas, je to za hranicí naší tolerance.
Petr   (15.11.-21:24)
Omlouvám se, že jsem se zamotal do těch závorek...
Vidím ,že jsem urazil Vaše čajové ego (když jsem nazval vaši přípravu za špatnou), tak ho jdeme ještě trochu podráždit (když už jsem si prořízl tu pusu...): Sladování pu-erhů je to nejhorší jaké jsem kdy viděl (když pomineme jejich kvalitu, která je mizivá, včetně nejrůznějších padělků různých továren) - shu a sheng dohromady a Vaše ,,výstavní'' pu-erhy jsou vystavenu trvalému průvanu zvenčí a 12 hodinovému světlu...
Přípravu moc nebudu rozebírat...
Čajovnictvo - doteď nejlepší jaké jsem kdy zažil, dneska byla asi špatná ,,směna''...
Čajový list - popisky u cca. 20 čajů jsou nesmysly či polopravdy (za příklad uvedu ,,zelený'' puer - hned dva nesmysly vedle sebe - že čaj neoxiduje (Správně je samozřejmě ,,fermentuje'', ještě jsem neviděl aby pu-erh oxidoval), což není pravda - fermentuje (právě tím zráním) a myslím že je hodně blbé napsat zelený pu-erh, když jich je neskutečné množství druhů (podle továren, podle oblasti sklizně, podle ročníku, podle tvaru výlisku atd..))...
Ceny - ke zvýšení cenám se nechci vyjadřovat.
Degustace - je skvělé že jste jediní kdo nabízí všechny DJ vyskytující se na Českém trhu, tímto jste jedineční, ale již zmíněná příprava...

Toto jsou jedny z nejzákladnějších ,,chyb'' Vaši čajovny, mějte na paměti že tohle bych nikdy nenapsal, kdyby mě dnešní obsluha tak nenaštvala...Dodnes byl Sýkorák moje číslo 1...
Petr   (13.11.-21:00)
Wow, docela mě překvapila vaše ,,nepřátelská'' reakce, tu jsem vážně nečekal. Nenarážím na silný způsob, který se samozřejmě používá i na burzách atd., ale na tu vaši ,,změkčeninu''. Tak jaký čaj mám pít, abych si na něm pochutnal, když silný nálev (mmj. děláte to v testerech nebo ve vašich konvičkách? (z té silné přípravy vždycky odejdu (je mi proti srsti takovýto čaj pít), leč ji respektuji jako správnou))je na objevení všech kladných a záporných vlastností čaje (ovšem nepitelná), a ta druhá příprava je s prominutím ,,na nic''.
A co se týče příprav každého čínského čaje (u wu-longu a pu-erhu to platí dvojnásob), není pochyb o tom, že gong-fu cha, popř. gaiwan jsou ty nejsprávnější...Jestli chcete o tomhle tématu debatovat (např.: že správná (nebo ,,vyhovující'') příprava Čínského čaje je v české půllitrové keramické (glazované) konvičce slévané přes plastové sítko, nezbývá Vám, než přesvědčit miliardu Číňanů+minulé generace o Vaši pravdě. Přeji mnoho úspěchů...
Živnostník   (12.11.-21:53)
U čajů z Darjeelingu je příprava taková, jaká se osvědčila praxí desítek let přímo na plantážích a čajových burzách. Asi Vám nezbude nic jiného, než o té Vaší "jediné správné" metodě přesvědčit stovky špičkových profesionálních degustátorů. Přejeme mnoho úspěchů. Navíc všechny vzorky připravujeme ještě jednou ve změkčené variantě a dvou nálevech, tzn. pokud Vám nestačí ochutnat každý čaj třikrát (při 25 letošních zahradách FF vlastně 75 vzorků) - není Vám patrně pomoci. Škoda že jste od pana Prachaře nenačerpal i něco z jeho pokory k možnostem různých příprav téhož čaje. Patrně je nutné se k tomu propít.
Petr   (12.11.-20:24)
A prej bez čajových moří :-)...Děkuji vám za všechny opravdové Ostravské čajomily že stále pořádáte takovéto ochutnávky a přednášky (doufám že nebyla poslední (tohoto typu, ne DJ, u kterých je mírně řečeno ,,trošku'' nevhodná příprava)), které zdobí už tak skvělou čajovnu. Bylo to super, jen je škoda že jsem nestihl ochutnávku čajů mých nejoblíbenějších - pu-erhů :-(... Přeji mnoho skvělých čajových i nečajových zážitků, Petr Vilím
Daniel   (05.11.-21:51)
Ahoj,tyhle stránky sou fakt super,já osobně čaj miluju a chodím pravidelně do čajovny.Tuhle vaší jsem ještě nenavštívil,tak se to doufám brzy změní.
Živnostník   (02.11.-00:54)
To je spíše otázka na pana Prachaře, ale z logiky přednášky spíše vyplývá, že to bude postupně. Věříme, že to zvládne výborně i bez spousty čajových "moří". Jen připomínáme nezbytnost rezervace místa.
Petr   (01.11.-16:13)
Dobrý den, na vaši degustaci čajů od pana Prachaře určitě přijdu, leč jsem většinu už ochutnal, chtěl jsem se zeptat na přípravu - čaje se budou připravovat postupně nebo pan Prachař přiveze tolik čajových moří?
Peťáček   (30.10.-21:49)
Zdravím všechny u Sýkoráku. Těším se na další navštěvu. A nejen proto, že se blíží čas svátků vánočních a to znamená (doufám, že nejen pro mne) vybrat opět něco skvostného z plného obchůdku čajového nádobí. Z té spousty barev, tvarů a zemí původů. A umocním to čajem. Tak už se těším. A na známé tváře taky. Já



Vyhrazujeme si právo na odstranění příspěvků obsahujících nesouvisející informace (spamy, reklamy, apod.),
nebo příspěvky překračující míru našeho vkusu. Děkujeme za pochopení.