:: Čaj


Nástěnka

Vyjadřete se k těmto stránkám, čajovně a všemu co s námi souvisí, zanechte vzkaz nám či jiným návštěvníkům, máte-li chuť, čas i čím přispět.
My rádi obdržíme onu pověstnou "zpětnou vazbu" například touto cestou a někdo jiný si zase rád přečte Váš názor.
Tedy neváhejte a pište.
DĚKUJEME.

Text nového vzkazu:

Jméno:  Email: 

Petr   (07.01.-15:03)
Děkuji moc
Živnostník   (04.01.-23:36)
Petře, hlavní sezóna kvalitních čajových sklizní je v období našeho jara a léta, má to však své vyjímky. Z uvedených čajů nejvíce záleží na čerstvosti u Darjeelingu, tam lze očekávat zástupce z první sklizně koncem března, plná sezona je duben, květen (pak jsou však ještě další sklizně v létě a na podzim). Zasílání aktuálních informací o čeststvých sklizních, dorazivších do ČR, je možné získat po zaregistrování např. na stránkách tea.cz(ovšem jen sortiment Dobrých čajoven). Jako studijní materiál vřele doporučujeme vynikající obrazovou publikaci o čaji ze všech možných úhlů - Thomovi: Příběh čaje - tam se vše dozvíte.
Petr   (04.01.-15:09)
šťastný nový rok, myslel jsem kdy se tak sklízí.... ne zrovny kdy vy odebíráte od asiátů a ostatních firem. Tak bych například chtěl vědět kdy se zklízí gao shan, darjeeling nebo sencha. moc vám děkuju za pochopení...
Lk   (02.01.-08:32)
...a dobrý rok 07, pevné zdraví a veselou mysl přeji všem a čajovně hodně čajechtivých a čajechtivým nespočet hezkých chvil nad šálky lahodných výluhů...
Živnostník   (01.01.-21:33)
Petře, sklizeň čaje přece není výroba šroubků, kde se dá vše přesně naplánovat a načasovat. Přírodě (naštěstí) neporučíme, tady je každý plán planou teorií. Navíc obchodování s laxními Asiaty... A také nepodléháme stupidním závodům o nejčasnější sklizeň bez ohledu na kvalitu... Proto jakmile budeme mít něco zajímavého za rozumnou cenu, nenecháme si to pro sebe a hned se to objeví na ceduli čajovny i tady v aktualitách. Ale kdy to bude? To ani hvězdy netuší ...
Petr   (01.01.-19:11)
kdy budete mít první čerstvé sklizně
DeepGirl   (30.12.-18:35)
Zdravm všetkých zo Slovenska!

Gratulujem k tomu, že vám v degustácii vyšiel ako víťaz Nepál Maloom SFTGFOP, ten je fantastický. Môj objav mesiaca:-)

Pu-erh nemusím, to je asi jediný čaj, ktorý mi nechutí...

A k nálevom - z tipsových zapletaných kreácii bielych čajov ako Jin Yuan Bao alebo Hua Lan vždy vyrobím 5 nálevov (2,5 l) z jednej gulôčky:-) Mne najviac chutí tretí, ten je najvýraznejší, ako sú už "kvety" úplne otvorené... 2-3 dobré nálevy mi vyjdú aj z iných pletených čiernych čajov, ale musia byť tiež tipsové, napr. Black Lanterne. Už spomínaný Maloom mi dal 4 nálevy, síce do menšieho "nádobička", ale aj tak je to "hodně":-)

www.deepgirl.sk
Lk   (21.12.-13:33)
Puer přece není žádná čajobyčejná drť v papírovém sáčku, která se po jednom přelití vyhazuje!Nezalít puer min.2x je marnotratnost a věčná škoda, ale jinak proti gustu žádný dišputát...
Bob (webmaster)   (19.12.-23:15)
PETR> Proto je aktualne az pod tim ;-)
Ale vazne, nove PF se objevi, hned jak jej naskenuju. Strpeni, prosim...
Petr   (18.12.-13:07)
Když aktuálně, tak radši PF 2007 :-) …
Živnostník   (15.12.-00:00)
Nejen Tomovi: Tmavé čaje typu Puer jsou jednou z vyjímek mezi "černými" čaji, kde není opakované zalití obvyklé. Puery ale naopak vybízejí k tomu, aby je člověk vychutnával znova a znova. Předpokladem je však kvalitní čaj, mnohé druhy se můžou nechat v konvičce a prolévat pořád dokola, dokud to lahodí jazyku.
Tom   (14.12.-20:23)
...na dva nálevy jsem překvapivě narazil na štítku k jeho přípravě.
Tom   (14.12.-19:08)
je možno u čaje pu-erh dělat dva nálevy? dík
Lk   (08.12.-07:52)
..."stoletý" puer je laskomina.Děkuji, pane Živnostník.
Živnostník   (29.11.-23:53)
MI: Doporučujeme přečíst i kapitolu "Příprava čaje" - tam je vše podstatné uvedeno. Pokud ale chcete strávit týden neplacenou brigádou a přiřazovat ke každému jednotlivému čaji všechny možné způsoby přípravy, ozvěte se správci stránek. Podklady Vám rádi dodáme. Podmínkou je, že budete následně odpovídat i všem hnidopichům, kteří budou mít jiný, zaručeně správný, postup a postupně tak doplňovat naše stránky až do úplného nestravitelna. Přejeme příjemné zážitky.
Mi   (29.11.-12:47)
Vy všechny zelené čaje louhujete: Voda 65-70°C, luhovat přibližně 2 minuty. U kvalitnějších čajů je možné připravit další nálevy. Použijeme k tomu teplejší vodu - 2.nálev 80°, 3.nálev 90°C.?
Živnostník   (06.11.-23:23)
Januszu, Januszu, jako každý rok, tak i tento máme jen čtyři dny v roce zavřeno - a to 24., 25., 31. 12. a 1. 1. Takže Vám v tom pracovním úsilí nepomůžeme... Ale každý jsme podplatitelný, záleží jen na částce...
janusz   (06.11.-16:44)
Dzien dobry, tak jsem s hruzou zjistil, ze 1.1 2007 budu muset do prace. Zajima mne proto, zda i cajovna tato velevznesena bude mit na Novy rok otevrene vratka. Co kuzlatka? Nejak uz senilnim...
Darjee   (02.11.-13:57)
Jo, ještě vám chci říct, že vás poslední měsíc trošku podvádím. Nakoupil jsem si 700 g jinde než u vás. Cha chááá. Hezký den :-))
Darjee (=Detail)   (02.11.-13:55)
Dřív než mě ukamenujete se vám veřejně omlouvám, že jsem se nezúčastnil degustace SF. V době kdy probíhala jsem měl ještě vyučování ve škole.

Omluvenka přijata?



Vyhrazujeme si právo na odstranění příspěvků obsahujících nesouvisející informace (spamy, reklamy, apod.),
nebo příspěvky překračující míru našeho vkusu. Děkujeme za pochopení.