:: Čaj


Nástěnka

Vyjadřete se k těmto stránkám, čajovně a všemu co s námi souvisí, zanechte vzkaz nám či jiným návštěvníkům, máte-li chuť, čas i čím přispět.
My rádi obdržíme onu pověstnou "zpětnou vazbu" například touto cestou a někdo jiný si zase rád přečte Váš názor.
Tedy neváhejte a pište.
DĚKUJEME.

Text nového vzkazu:

Jméno:  Email: 

avis z Třeště   (09.01.-19:42)
Je přípustné u Pu-erhu či Liu baa, tak jako u ostatních vícenálevových čajů, zvícenásobit dávkování? Zkracuje se tím pádem také i doba luhování? Případně asi tak na kolik? Díky.
Petr   (07.01.-15:03)
Děkuji moc
Živnostník   (04.01.-23:36)
Petře, hlavní sezóna kvalitních čajových sklizní je v období našeho jara a léta, má to však své vyjímky. Z uvedených čajů nejvíce záleží na čerstvosti u Darjeelingu, tam lze očekávat zástupce z první sklizně koncem března, plná sezona je duben, květen (pak jsou však ještě další sklizně v létě a na podzim). Zasílání aktuálních informací o čeststvých sklizních, dorazivších do ČR, je možné získat po zaregistrování např. na stránkách tea.cz(ovšem jen sortiment Dobrých čajoven). Jako studijní materiál vřele doporučujeme vynikající obrazovou publikaci o čaji ze všech možných úhlů - Thomovi: Příběh čaje - tam se vše dozvíte.
Petr   (04.01.-15:09)
šťastný nový rok, myslel jsem kdy se tak sklízí.... ne zrovny kdy vy odebíráte od asiátů a ostatních firem. Tak bych například chtěl vědět kdy se zklízí gao shan, darjeeling nebo sencha. moc vám děkuju za pochopení...
Lk   (02.01.-08:32)
...a dobrý rok 07, pevné zdraví a veselou mysl přeji všem a čajovně hodně čajechtivých a čajechtivým nespočet hezkých chvil nad šálky lahodných výluhů...
Živnostník   (01.01.-21:33)
Petře, sklizeň čaje přece není výroba šroubků, kde se dá vše přesně naplánovat a načasovat. Přírodě (naštěstí) neporučíme, tady je každý plán planou teorií. Navíc obchodování s laxními Asiaty... A také nepodléháme stupidním závodům o nejčasnější sklizeň bez ohledu na kvalitu... Proto jakmile budeme mít něco zajímavého za rozumnou cenu, nenecháme si to pro sebe a hned se to objeví na ceduli čajovny i tady v aktualitách. Ale kdy to bude? To ani hvězdy netuší ...
Petr   (01.01.-19:11)
kdy budete mít první čerstvé sklizně
DeepGirl   (30.12.-18:35)
Zdravm všetkých zo Slovenska!

Gratulujem k tomu, že vám v degustácii vyšiel ako víťaz Nepál Maloom SFTGFOP, ten je fantastický. Môj objav mesiaca:-)

Pu-erh nemusím, to je asi jediný čaj, ktorý mi nechutí...

A k nálevom - z tipsových zapletaných kreácii bielych čajov ako Jin Yuan Bao alebo Hua Lan vždy vyrobím 5 nálevov (2,5 l) z jednej gulôčky:-) Mne najviac chutí tretí, ten je najvýraznejší, ako sú už "kvety" úplne otvorené... 2-3 dobré nálevy mi vyjdú aj z iných pletených čiernych čajov, ale musia byť tiež tipsové, napr. Black Lanterne. Už spomínaný Maloom mi dal 4 nálevy, síce do menšieho "nádobička", ale aj tak je to "hodně":-)

www.deepgirl.sk
Lk   (21.12.-13:33)
Puer přece není žádná čajobyčejná drť v papírovém sáčku, která se po jednom přelití vyhazuje!Nezalít puer min.2x je marnotratnost a věčná škoda, ale jinak proti gustu žádný dišputát...
Bob (webmaster)   (19.12.-23:15)
PETR> Proto je aktualne az pod tim ;-)
Ale vazne, nove PF se objevi, hned jak jej naskenuju. Strpeni, prosim...
Petr   (18.12.-13:07)
Když aktuálně, tak radši PF 2007 :-) …
Živnostník   (15.12.-00:00)
Nejen Tomovi: Tmavé čaje typu Puer jsou jednou z vyjímek mezi "černými" čaji, kde není opakované zalití obvyklé. Puery ale naopak vybízejí k tomu, aby je člověk vychutnával znova a znova. Předpokladem je však kvalitní čaj, mnohé druhy se můžou nechat v konvičce a prolévat pořád dokola, dokud to lahodí jazyku.
Tom   (14.12.-20:23)
...na dva nálevy jsem překvapivě narazil na štítku k jeho přípravě.
Tom   (14.12.-19:08)
je možno u čaje pu-erh dělat dva nálevy? dík
Lk   (08.12.-07:52)
..."stoletý" puer je laskomina.Děkuji, pane Živnostník.
Živnostník   (29.11.-23:53)
MI: Doporučujeme přečíst i kapitolu "Příprava čaje" - tam je vše podstatné uvedeno. Pokud ale chcete strávit týden neplacenou brigádou a přiřazovat ke každému jednotlivému čaji všechny možné způsoby přípravy, ozvěte se správci stránek. Podklady Vám rádi dodáme. Podmínkou je, že budete následně odpovídat i všem hnidopichům, kteří budou mít jiný, zaručeně správný, postup a postupně tak doplňovat naše stránky až do úplného nestravitelna. Přejeme příjemné zážitky.
Mi   (29.11.-12:47)
Vy všechny zelené čaje louhujete: Voda 65-70°C, luhovat přibližně 2 minuty. U kvalitnějších čajů je možné připravit další nálevy. Použijeme k tomu teplejší vodu - 2.nálev 80°, 3.nálev 90°C.?
Živnostník   (06.11.-23:23)
Januszu, Januszu, jako každý rok, tak i tento máme jen čtyři dny v roce zavřeno - a to 24., 25., 31. 12. a 1. 1. Takže Vám v tom pracovním úsilí nepomůžeme... Ale každý jsme podplatitelný, záleží jen na částce...
janusz   (06.11.-16:44)
Dzien dobry, tak jsem s hruzou zjistil, ze 1.1 2007 budu muset do prace. Zajima mne proto, zda i cajovna tato velevznesena bude mit na Novy rok otevrene vratka. Co kuzlatka? Nejak uz senilnim...
Darjee   (02.11.-13:57)
Jo, ještě vám chci říct, že vás poslední měsíc trošku podvádím. Nakoupil jsem si 700 g jinde než u vás. Cha chááá. Hezký den :-))



Vyhrazujeme si právo na odstranění příspěvků obsahujících nesouvisející informace (spamy, reklamy, apod.),
nebo příspěvky překračující míru našeho vkusu. Děkujeme za pochopení.