:: Čaj


Nástěnka

Vyjadřete se k těmto stránkám, čajovně a všemu co s námi souvisí, zanechte vzkaz nám či jiným návštěvníkům, máte-li chuť, čas i čím přispět.
My rádi obdržíme onu pověstnou "zpětnou vazbu" například touto cestou a někdo jiný si zase rád přečte Váš názor.
Tedy neváhejte a pište.
DĚKUJEME.

Text nového vzkazu:

Jméno:  Email: 

avis   (26.02.-18:38)
Chci se zeptat na Tibetský čaj a na jeho rozmanité, někdy až kulinářské, možnosti přípravy. Máte nějaké tipy nebo zkušenosti? Díky.

Živnostník   (25.02.-23:27)
Mysticu, nedá.
Mystic   (25.02.-20:51)
Dobry den, da se u vas zakourit vodni dymka?
laura   (11.02.-17:38)
dekujeme za prijemne mistecko.
Živnostník   (30.01.-00:26)
Pro Petera: Dle údajů dovozců je to 22 let, je výborný a v degustaci se mezi puery umístil na druhém místě (ze 42 vzorků). Donedávna jsme měli také skvělý, údajně stoletý, o čemž se však už dá směle pochybovat. Podle informací dovozců neexistuje v Číně zaručený systém, který by garantoval skutečné stáří u jednotlivých puerů. Když v této zemi napodobují cokoli a v jakémkoli rozsahu, proč by se to zrovna čaji mělo vyhýbat. Proto se při výběru orientujeme především podle chuti (a ceny), údaje o stáří bereme jako legendu bez většího významu. Pokud Vám bude někdo tvrdit, že má stopadesátiletý puer, těžko mu dokážete, že lže.
Peter   (29.01.-15:51)
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaké jsou vaše nejstarší pu-erhy. Děkuji
Živnostník   (09.01.-22:32)
Avisi,není mi jasný pojem "je přípustné" - žádná čajová inspekce neexistuje a tak v této oblasti se experimentům meze nekladou. Pokud výsledek pijákovi chutná a vyhovuje, tak je přípustné vše. V běžných podmínkách se čajem nemůžete předávkovat. Velmi silné čaje o menším objemu se třeba používají v situacích, kdy potřebujete povzbudit duši i tělo, ale nemáte možnost si následně odskočit (ne každý ale silnější koncentraci dobře snáší). Délka luhování je také podle individuální chuti a použití - normy EU mlčí (a doufejme že mlčet i budou). Jen je třeba mít na paměti, že velmi silný čaj není (podobně jako káva) zdrojem tekutin - spíše naopak (opatrně v parném létě).
avis z Třeště   (09.01.-19:42)
Je přípustné u Pu-erhu či Liu baa, tak jako u ostatních vícenálevových čajů, zvícenásobit dávkování? Zkracuje se tím pádem také i doba luhování? Případně asi tak na kolik? Díky.
Petr   (07.01.-15:03)
Děkuji moc
Živnostník   (04.01.-23:36)
Petře, hlavní sezóna kvalitních čajových sklizní je v období našeho jara a léta, má to však své vyjímky. Z uvedených čajů nejvíce záleží na čerstvosti u Darjeelingu, tam lze očekávat zástupce z první sklizně koncem března, plná sezona je duben, květen (pak jsou však ještě další sklizně v létě a na podzim). Zasílání aktuálních informací o čeststvých sklizních, dorazivších do ČR, je možné získat po zaregistrování např. na stránkách tea.cz(ovšem jen sortiment Dobrých čajoven). Jako studijní materiál vřele doporučujeme vynikající obrazovou publikaci o čaji ze všech možných úhlů - Thomovi: Příběh čaje - tam se vše dozvíte.
Petr   (04.01.-15:09)
šťastný nový rok, myslel jsem kdy se tak sklízí.... ne zrovny kdy vy odebíráte od asiátů a ostatních firem. Tak bych například chtěl vědět kdy se zklízí gao shan, darjeeling nebo sencha. moc vám děkuju za pochopení...
Lk   (02.01.-08:32)
...a dobrý rok 07, pevné zdraví a veselou mysl přeji všem a čajovně hodně čajechtivých a čajechtivým nespočet hezkých chvil nad šálky lahodných výluhů...
Živnostník   (01.01.-21:33)
Petře, sklizeň čaje přece není výroba šroubků, kde se dá vše přesně naplánovat a načasovat. Přírodě (naštěstí) neporučíme, tady je každý plán planou teorií. Navíc obchodování s laxními Asiaty... A také nepodléháme stupidním závodům o nejčasnější sklizeň bez ohledu na kvalitu... Proto jakmile budeme mít něco zajímavého za rozumnou cenu, nenecháme si to pro sebe a hned se to objeví na ceduli čajovny i tady v aktualitách. Ale kdy to bude? To ani hvězdy netuší ...
Petr   (01.01.-19:11)
kdy budete mít první čerstvé sklizně
DeepGirl   (30.12.-18:35)
Zdravm všetkých zo Slovenska!

Gratulujem k tomu, že vám v degustácii vyšiel ako víťaz Nepál Maloom SFTGFOP, ten je fantastický. Môj objav mesiaca:-)

Pu-erh nemusím, to je asi jediný čaj, ktorý mi nechutí...

A k nálevom - z tipsových zapletaných kreácii bielych čajov ako Jin Yuan Bao alebo Hua Lan vždy vyrobím 5 nálevov (2,5 l) z jednej gulôčky:-) Mne najviac chutí tretí, ten je najvýraznejší, ako sú už "kvety" úplne otvorené... 2-3 dobré nálevy mi vyjdú aj z iných pletených čiernych čajov, ale musia byť tiež tipsové, napr. Black Lanterne. Už spomínaný Maloom mi dal 4 nálevy, síce do menšieho "nádobička", ale aj tak je to "hodně":-)

www.deepgirl.sk
Lk   (21.12.-13:33)
Puer přece není žádná čajobyčejná drť v papírovém sáčku, která se po jednom přelití vyhazuje!Nezalít puer min.2x je marnotratnost a věčná škoda, ale jinak proti gustu žádný dišputát...
Bob (webmaster)   (19.12.-23:15)
PETR> Proto je aktualne az pod tim ;-)
Ale vazne, nove PF se objevi, hned jak jej naskenuju. Strpeni, prosim...
Petr   (18.12.-13:07)
Když aktuálně, tak radši PF 2007 :-) …
Živnostník   (15.12.-00:00)
Nejen Tomovi: Tmavé čaje typu Puer jsou jednou z vyjímek mezi "černými" čaji, kde není opakované zalití obvyklé. Puery ale naopak vybízejí k tomu, aby je člověk vychutnával znova a znova. Předpokladem je však kvalitní čaj, mnohé druhy se můžou nechat v konvičce a prolévat pořád dokola, dokud to lahodí jazyku.
Tom   (14.12.-20:23)
...na dva nálevy jsem překvapivě narazil na štítku k jeho přípravě.



Vyhrazujeme si právo na odstranění příspěvků obsahujících nesouvisející informace (spamy, reklamy, apod.),
nebo příspěvky překračující míru našeho vkusu. Děkujeme za pochopení.