:: Čaj


 Návštěv: 111646
(Od 1.12.2002)
 Vytvořil: Robert Prokeš
(& skromní čajovníci:-)


Díky za
místo na slunci
firmě Infocity.
Doporučte nás
Budeme rádi, když doporučíte naší čajovnu a její stránky svým přátelům či známým.
Děkujeme.
Vaše jméno:

Váš email:

Email příjemce:









Svět dárkových poukazů
Svět dárkových poukazů

Vítejte u nás.

Čajovna
u
Sýkorova mostu
28.října 2
702 00 OSTRAVA 1
Tel: +420 596 120 105
Email: cajovna@infocity.cz

Czech version    Polish version    German version    English version

Pondělí - čtvrtek10:00 - 22:00
Pátek 10:00 - 23:00
Sobota 14:00 - 23:00
Neděle 14:00 - 22:00
Červen, červenec, srpen
ve všední dny od 11:00.
Ve všechny svátky v roce od 14:00.

Starou čajovnu (a tím i svou náruč) jsme otevřeli 1.4.1998 – na Apríla. Není příznačnější den v roce, který by lépe charakterizoval svět, ve kterém žijeme. S pokorou k čaji a lidem, jež za ním přicházejí, si děláme srandu ze všeho, co ironii zaslouží a snese. Tedy především ze sebe. Ač díky rozvoji společnosti máme všeho dost (někdy doslova), veselí a čaje se zhusta nedostává. Obojí nabízíme – přijďte načerpat. A nebojte se trapasů, to je naše doména.

Následující stránky jsou jen nástinem čajových a keramických možností - tady končí každá sranda. Ale neradi bychom se s Vámi připravili o kontakt. Ač je Internet mocný čaroděj, vůni a teplo čerstvého Darjeelingu nepředá. Proto jsou další stránky jen pozvánkou, přehledem výsledků úsilí mnoha lidí z různých koutů světa, soustřeďující více než 120 nejlepších druhů čajů a stovky kouzelných čajových konvic ke koupi. Nafoukaně si věříme, že máme největší výběr mezi čajovnami ČR.
Zkuste nám to vyvrátit!
Živnostník a čajovníci


Aktuálně:

Vánoční otvírání

sobota 16. 12. 11.00 - 23.00
neděle 17. 12. 11.00 - 22.00

sobota 23. 12. 10.00 - 23.00
neděle 24. 12. ZAVŘENO
pondělí 25. 12. ZAVŘENO
úterý 26. 12. 14.00 - 22.00

neděle 31. 12. ZAVŘENO
pondělí 1. 1. ZAVŘENO

Ostatní dny beze změny.

¤¤¤

Měsíc, týden a den MATÉ

Mimořádně široká škála maté

MĚSÍC maté - po celý červenec máme výrazně rozšířenou nabídku Maté - různé typy (listové, se stonky, s prachem), příchutě, země původu, výrobci, na studeno, sušené nad ohněm, extra povzbudivé, bio, z divokých stromů, ... Máme balení i otevřená, je tedy možné posoudit listí a vůni, případně si nechat připravit do kalabasy.
TÝDEN Maté - od 31. 7. do 6. 8. - speciální vybraná nabídka základních druhů maté i s popisy - asi 10 neochucených a 10 ochucených - každý den si můžete vybrat 3 druhy a teprve za týden ochutnáte všechny! Nebo přijďte s kamarády a navzájem ochutnejte. Cena za kalabasu jako obvykle 60 Kč neslazené, 70 Kč silnější slazené. Navíc 10 % sleva na všechno prodávané maté.
DEN Maté - v neděli 6. 8. ve 12 hodin degustace všech maté z Týdne maté najednou. Cena 150 Kč, Nutná rezervace předem (mailem, telefonem 596120105 nebo osobně), jen pro prvních 20 zájemců. Pokud Vám termín nevyhovuje, napište také, pokud bude dostatek zájemců, degustaci rádi zopakujeme.

¤¤¤

Degustace tchajwanských oolongů

Degustace pořádaná ve spolupráci s dovozcem p. Mingem. Ochutnáme sadu oolongů různých typů, mimo jiné i letošní čerstvé sklizně.
Počet míst je omezen, prosíme tedy o rezervaci místa osobně, telefonicky či mailem.

Seznam degustovaných čajů:
Si Ji Chun - Four Season Spring oolong
Premium Alishan oolong
Cuifeng oolong
La La Shan oolong
Pomelo oolong
Song Bo Chang Qing oolong
Red oolongaba Tea
Honey Black Tea
Gaba oolong

Konání: Neděle 4.6 od 11:00
Cena degustace : 280,-

¤¤¤

DEGUSTACE

Každoroční degustace čajů z Darjeelingu a Nepálu je opět za dveřmi. 25 zahrad bude možno ochutnat, celkem třikrát v jednotlivých kolech, při různých způsobech přípravy.
Následně je možné ochutnané čaje i zakoupit.
Nezbytná je rezervace předem - cajovna@infocity.cz , telefonem 596120105 nebo osobně.

Konání: 14.5 v 11:00
Cena: 380,-

¤¤¤

Čerstvé čaje skladem!

První sklizně z mnoha zemí začínají dorážet na čajovnu.

Zelené čaje z Číny:
Meng ding yu ye
Cui ming ning er
Bai shan mao feng
Cui ming
Černé čaje z Kení:
Keňa Marinim
First Flush z Indie:
Darjeeling Mission Hill
Dj. Avongrove Imperial
Dj. Giddapahar
Dj. Millikthong
Dj. Jungpana muscatel
Dj. Rohini
Dooars ooldabari
Nilgiri Kairbatta
Nilgiri premium frost
Oolongy z Tchaiwanu:
Si Ji Chun
Premium Alishan
Cuifeng
Shanlinchi
Lishan
Tung Ting

¤¤¤

Vánoční otvírání

sobota 3. 12. 12.00 - 23.00
neděle 4. 12. 12.00 - 22.00

sobota 10. 12. 11.00 - 23.00
neděle 11. 12. 11.00 - 22.00

sobota 17. 12. 10.00 - 23.00
neděle 18. 12. 10.00 - 22.00

sobota 24. 12. ZAVŘENO
neděle 25. 12. ZAVŘENO
pondělí 26. 12. 14.00 - 22.00

sobota 31. 12. ZAVŘENO
neděle 1. 1. ZAVŘENO

Ostatní dny beze změny

¤¤¤

Když slunce zastíňuje mraky, je čas na stíněné Japoňáky...

Na čajovně rozšířená nabídka Gyokura, Kabuse a Matcha

Gyokuro Kamenoyoeari
Gyokuro Fuuki
Gyokuro Saemidori Kagoshima
Gyokuro Tokusen
Gyokuro Kyoto
Gyokuro Konacha

Kabuse Okuyutaka kari
Kabukicha kyoto

Matcha Kyoto
Matcha Natural
Matcha "porcovaná"
Matcha Classik

¤¤¤

Živý oheň, živá voda, živý čaj

návrat k přirozenosti

Ukázka a ochutnávka původní přípravy čaje. Posezení bez oficialit v přátelském duchu. Rezervace (100 Kč vratná záloha)nutná v čajovně osobně. Komorní posezení pouze pro 5 zájemců. Příspěvek na čaj dobrovolný.
Kde: Čajovna u Sýkorova mostu
Kdy: neděle 26. 6. 2016 v 15 hod
Srdečně Vás zve a na setkání se těší hrnčířka Zuzka Pavelková

¤¤¤

Degustace čajů z Indie

15 Května v 11:00

Tradiční degustace prvních sklizní z Darjeelingů a Nepálů.
K ochutnáni bude přibližně dvacet čajů ve třech kolech.
Je nutná rezervace osobně nebo na e-mail čajovny cajovna@infocity.cz, popř. telefonicky 96 120 105.
Cena 380,-

¤¤¤

Degustace čajů z Keni

30. duben ve 12:00 - 14:00

Kromě degustace pětice čajů z repertoáru Petra Síče si poslechneme i vyprávění o jeho cestě za čajem černým kontinentem.
K ochutnání budou čaje černé, zelené i čaj bílý.
Na konci ochutnávky bude možnost čaj zakoupit.

Počet míst je omezen, prosíme tedy o rezervaci místa osobně, telefonicky (596 120 105) či mailem (cajovna@infocity.cz).

Cena degustace je 100 Kč.

¤¤¤

Letošních sklizni přibývá

Darjeeling Rohini Winter Blossom
Darjeeling Rohini Spring Blossom
Darjeeling Rohini Jethi Kupi
Darjeeling Rohini Exotic
Darjeeling Goomtee
Keňa marinym
Nilgiri Kairbetta Premium Frost

Zásoby jsou omezené takže neotálejte!

¤¤¤

Čerstvé čaje

Jaro za jakéhokoli počasí!

Nilgiri Kairbetta Premium Frost Tea: Skvělý čaj jedné z nejlepších zahrad oblasti Modrých hor. Jedná se o pěkně zpracovaný list, sklizen v předposledním lednovém týdnu, tedy v době kdy se v Nilgiri sklízí nejhodnotnější čaje.

Darjeeling Rohini Winter Blossom: Čaj je velmi pěkně zpracovaný z nejmladších, právě vyrašených dvou lístků a tipsu, vysoce zavadnutý (18 hodin), bez následného rolování ponechaný ke spontánní oxidaci a poté dosušen.

Darjeeling Rohini Jethi Kupi: Hlubší zavadání, jen velmi lehká oxidace a nepatrné rolování listu z keříků rostoucích na nejníže položené části zahrady zvané Jaberhat.

Keňa: Keňská varianta Assámských čajových keřů vypěstována na rudé půdě Keňských velehor.

¤¤¤

Druhá vlna podzimních Darjeelingu dorazila !

Jungpana
Gopaldhara red thunder gold
Castleton


A karavany české již vyrazily s dalšími kousky které v blízkých dnech dorazí do čajovny naši.
Když jsme u těch karavan zásobních, doplněny a rozšířeny jsou i stavy čajů z jiných koutu světových.
Především Taiwanské, Japonské a Čínské

¤¤¤

Vánoční otvírání

sobota 5. 12. 12.00 - 23.00
neděle 6. 12. 12.00 - 22.00

sobota 12. 12. 11.00 - 23.00
neděle 13. 12. 11.00 - 22.00

sobota 19. 12. 10.00 - 23.00
neděle 20. 12. 10.00 - 22.00

čtvrtek 24. 12. ZAVŘENO
pátek 25. 12. ZAVŘENO
sobota 26. 12. 14.00 - 23.00

čtvrtek 31. 12. ZAVŘENO
pátek 1. 1. ZAVŘENO

Ostatní dny beze změny

¤¤¤

Degustace tchajwanských oolongů

v neděli 15. 11. 2015 v 11 hodin

Opět máte možnost ochutnat oolongy, dovážené panem Mingem z thaivanskycaj.cz, tentokráte jich bude 11. Seznam k dispozici v čajovně nebo na požádání zašleme mailem. Degustaci povede přímo p. Ming formou samopřípravy do gaiwanů po trojicích. Máte možnost přímých otázek na obchodníka, který na Tchajwan jezdí již několik let. Po degustaci bude možné všechny čaje nakoupit přímo od něj za internetové ceny.
Nezbytná je rezervace předem (buď mailem přes tyto stránky nebo telefonem 596120105 nebo osobně v čajovně), neboť počet míst je omezen. Cena degustace je 280 Kč.

¤¤¤

Degustace FF z Darjeelingu a Nepálu

v neděli 17. 5. v 11 hodin

Jako každoročně můžete ochutnat rozličné zástupce jednotlivých zahrad, letos asi rekordních 30 vzorků(kolik jich do tohoto termínu dorazí). Každý čaj máte možnost celkem třikrát ochutnat při různých způsobech přípravy. Následně je možné většinu čajů i zakoupit.
Nezbytná je rezervace předem - mailem, telefonem 596120105 nebo osobně. Cena 380 Kč.

¤¤¤

Jaro čajové v konévce Májové

Nejen množství čerstvých čajů z Darjeelingu Vám můžeme nabídnout. Co tak okusit i čerstvé zelené čaje? Třeba Bai sha lu?

¤¤¤

Degustace tchajwanských oolongů

v neděli 14. 12. v 11 hodin

Poslední létošní degustace bude ve spolupráci s dovozcem čajů p. Mingem. Ochutnávat budeme 10 oolongů různých typů. Řízená degustace bude probíhat formou individuální přípravy po trojicích do gaiwanu. Máte možnost získat maximum informací o nabízených čajích, které bude možné následně také zakoupit za internetové ceny.
Jako obvykle je však nutná rezervace předem (mailem, telefonem nebo osobně), protože počet míst je omezen. Cena za degustaci je 280Kč. Seznam připravených čajů zašleme na požádání mailem.

¤¤¤

Vánoční otvírání

Sobota 13. 12. 11 - 23 hodin
Neděle 14. 12. 11 - 22 hodin

Sobota 20. 12. 10 - 23 hodin
Neděle 21. 12. 10 - 22 hodin

Středa 24. 12. ZAVŘENO
Čtvrtek 25. 12. ZAVŘENO
Pátek 26. 12. 14 - 22 hodin

Středa 31. 12. ZAVŘENO
Čtvrtek 1. 1. ZAVŘENO

Ostatní dny beze změny

¤¤¤

Sklady doplněny!

Doplnili jsme pro vás zásoby čajové i nečajové

SF & AF Darjeelingy a Nepály. Čínske zelené a oolong čaje. Spousty druhů japonských čajů Sencha, Tamaryokucha, Gyokuro a Kabuse. Kyusu a Yixing konve. Nové konvičky od "Cihelky" a mnoho dalšího naleznete v naší čajovně.

(aktualizace na stránkách probíha postupně a nikdy nemůže obsáhnout celou nabídku naši. Máte-li tedy možnost doporučujeme osobně se zastavit nebo dotázat se prostřednictvím emailu či telefonu)

¤¤¤

Pozor Pozor

Čajové zásoby doplněny

Na vědomost se dává, že množství tovaru čajového bylo doplněno a osvěženo. Příkladem čerstvostí vonících čajů mohou byti tyto:

Zelené čaje z číny - Lua Gua Pian, Tai Ping Hou Kui, Meng Ding Si Bei Xian, Meng Ding Mao Feng, Cui Ming, Bi Luo Chun ...

Černé čaje u číny - Golden Needle, Qi Men Mao Feng ...

Bílé čaje z Číny - Yin Zhen, Bai Xue Long ...

Oolong z Číny - Tie Guan Yin, Dan Cong , Shui Xian Supergrade ...

... a mnohem více ...

¤¤¤

Degustace SF Darjeelingu a Nepálu

V neděli 31. 8. 2014 v 11 hodin

Další degustace bude věnována druhým sklizním z oblasti Darjeelingu a Nepálu. Máte možnost ochutnat téměř vše, co čerstvého bylo letos do ČR dovezeno. Každý čaj se ochutnává 3 krát, takže si uděláte přehled o tom, jak se letošní sklizeň vyvedla, co vám chutná a vybrané čaje i případně nakoupit.
Předpokládáme, že bychom mohli mít asi 20 zahrad, přesnější to bude těsně před degustací.
Nezbytná je rezervace předem mailem, osobně nebo telefonem 596120105, protože počet míst je omezen. Cena dle počtu vzorků 250 - 300 Kč.

¤¤¤

Klenoty čajové

Přijdte se pokochat unikatními olongy. Tyto exkluzivní čaje jsou v množství omezeném, proto neváhejte!

Tchaiwan

Zhu Shan Jin Xuan oolong
Ručně sklizený (22. března) i zpracovaný oolong pocházející z malé rodinné farmy v pohoří Zhu Shan (nadmořská výška cca 700 metrů). Lehce oxidovaný a lehce pečený oolong velmi čisté chuti a velmi slušné kvality. Cena 400,-/100g

Wen Shan Young Tree Cui Yu Bao Zhong oolong
Ručně sklizený (1. dubna) i zpracovaný Bao Zhong oolong pocházející z malé rodinné farmy poblíž města Pin Lin v oblasti Wen Shan (v nadmořské výšce 400 metrů). Čaj je sklízen z velmi mladých keřů kultivaru Cui Yu. Pro čaje z takto mladých keřů je typická výrazná svěží a živá Chuť, v šálku tohoto čaje pak krom ovocně sladkých chutí typických pro kultivar Cui Yu najdeme také krásný tón "tropického pralesa" 500,-/100g

Wen Shan Subtropical Forrest Bao Zhong oolong
Ručně sklizený (9. dubna) i zpracovaný Bao Zhong oolong pocházející z malé rodinné farmy poblíž města Pin Lin v oblasti Wen Shan (v nadmořské výšce 400 metrů). Čaj je sklízen z keřů kultivaru Chin Shin. Zpracování je tradiční, typická je vyšší míra oxidace a lehké pečení. V šálku tohoto čaje pak krom chutí typických pro kultivar Chin Shin najdeme také velmi bohaté spektrum chutí a vůní evokující jarní subtropický prales, typický pro oblast Wen Shan. 600,-/100g

Shan Lin Shi Chin Shin Hong Shui Gao Shan oolong
Ručně sklizený (v polovině dubna) i zpracovaný oolong z malé rodinné farmy v pohoří Shan Lin Shi v nadmořské výšce 1300 metrů. Čaj pochází z keřů kultivaru Chin Shin, pro tento čaj je typická střední míra oxidace a střední pomalé pečení. 660,-/100g

China


Ba Xian Xiang (Dan Cong)
"Osm nesmrtelných" - tvrdí se že v tomto čaji lze najít až osm různých vůní. Vůně je u tohoto čaje tenčí, více pronikává a nechybí ani výrazná sladkost. Ovocné tóny spíše připomínají jablka než citróny, trochu orchideje, trochu všeho. Pronikavě ovocný lehký fénix! 560,-/100g

Huang Zhi Xiang (Dan Cong)

"Vůně zlaté větve" jde o označení pro konkrétní strom (či jeho klon) ze kterého se čaj sbíral a také pro vůni (xiang) a chuť konkrétního čaje.
Vůně čaje je sladce ovocná, květnatá, s jemnými citrusovými tóny. Barva nálevu se během dalších a dalších nálevů mění od zlatorůžové až k jantarové. Chuť je výrazně ovocná, sladká a osvěžující. Aftertaste je silně medový s rybízovými tóny.320,-/100g

Mi Lan Xiang (Dan Cong)
"Medová orchidej" zaujme medově-orchidejovým aroma s výrazně nasládlou až medovou, příjemně plnou a kulatou chutí, která zahřeje.
Oproti dalším 'fénixům' z naší nabídky je tento více pražený s nálevem tmavo-oranžové barvy a výraznější vůně. 320,-/100g

Mi Lan Xiang Hong Cha (Dan Cong)
Tento precizně zpracovaný fénix je vlastně černý čaj. Díky tomu je ovocně květinová chuť mnohem hlubší a déle doznívající. S každým dalším nálevem se objevují nové chuťové zážitky. Samozřejmostí je zcela ruční zpracování. 660,-/100g

Ya Shi Dao Hua Xiang (Dan Cong)
Vynikající fénix s tradičním, avšak nepříliš lákavým názvem - "Vůně kachního trusu". Samotný čaj má přitom jednu z nejúžasnějších vůní které mohou čaje typu Dan Cong nabídnout - delikátní a plnou zároveň, okouzlující, připomínající rýžové květy, hladkou a velmi nasládlou s komplexními květinovými tóny a dlouho doznívajícím aftertastem. 600,-/50g

¤¤¤

čerstvé čaje z Číny

26.6.2014

Zelené

LONG JING MAO JIAN
Droboučké lístky úchvatného vzhledu i vůně. Pro produkci tohoto čaje je použit první sběr z kultivaru Sui Chang Long Jing , který je často používán k častým sklizním Long Jing. Tradičně ručně zpracovaný čaj je spojením toho nejlepšího z čajů Zhe Jiang Mao Jian a Sui Chang Long Jing.
700,-/100g

MAO JIAN A+
Klasický zelený čaj. Tradičně a většinou ručně zpracovaný čaj, hodící se ke každodennímu popíjení při jakékoli příležitosti. Nálev je plné, silné a velmi výrazné chuti i vůně
220,-/100g

BAI MAO HOU
Téměř výhradně tipsem s jedním až dvěma lístky. Vyznačuje se sladce ovocnou vůní. Jasně zelený nálev svěží chuti s květinovou vůní.
240,-/100g

QUE SHE
Špičkové zelené lístky z provincie An-chuej. Ručně sklizená a pečlivěprotřízená vyšší sorta tohoto čaje. Výrazná trávová chuť světle žlutého nálevu.
520,-/100g

BAI SHA LU
Čaj z provincie Hai Nan. Tradičně, částečně ručně zpracovaný, neochmýřeny tipss dvěmi lístky. Vyznačuje se silnou vůní a těžší, svěže zelinkavou chutí.
160,-/100g

HUANG SHAN MAO FENG
Čaj z provincie An-chuej. Zelenožlutý lehce zkroucený list. Sladká lehce uzenátrávovitá chuť světle žlutého nálevu.Jedná se základní třídu ručně sklizenou 6dní po svátku Qing Ming.
300,-/100g

LONG JING TIGER SPRING
Slavná sorta čaje z čínské provincie Zhe Jiang, nesoucí název kultovního místa,které se nachází v horách Tiyun. Mezi znalci je čaj z této produkce označovánjako špička mezi čínskými zelenými čaji vůbec. Průzračný nálev chutná a vonívelejemně i po několika zalitích.
400,-/100g

BI LO CHUN
Modrozelené spirálky jara od jezera Tai. Velmi malé množství je produkováno včínské provincii Jiangsu v malé vísce Dong Shan, ležící na poloostrověobklopeném jezerem Tai. Droboulinké lístky barvy tmavě zelené až stříbřité,tvaru drobných jehliček spirálkovitě svinutých. Nálev průzračně zelené barvy,svěží jemné trávové vůně, chuti decentně svíravé.
430,-/100g

MENG DING YUN WU - CLOUD MIST
Čaj "mraku a mlhy" z provincie Sichuan z jarní sklizně. Pěstovaný nahoře Meng-ting, proslulé třemi výjimečnostmi - déšť, mlha a mračna. Čaje z tétooblasti jsou považovány za nejlepší z provincie Sichuan a místní Yun Wu jeobzvlášť ceněn pro svůj dlouhý sladký aftertaste.
260,-/100g

PUTUO SHAN FO CHA
Čaj Buddhův z ostrova Putuo Shan. Tradice pěstování čaje tohoto je stará téměřdva a půl tisíce letá. V zahradách mezi kláštery buddhistickými pěstovaný avýhradně ručně zpracovávaný kvalitou nejvyšší oplývá.
235,-/30g balení

GREEN MIST
Z rané jarní sklizně před svátkem Qing ming (Svátek čistoty a jasu) jepěstovaný v oblasti Lishui v nadmořské výšce nad 600m - v pásmu mraků a mlhy(500-1400m n.m.). Kvalitní, drátkovitě svinutý, tmavě trávově zelený listintenzivní ovocné vůně.
300,-/100g

Černé

YING DE
Výborný čerstvý červený čaj. Za zmínku stojí nejen jeho výtečná chuť se stopou kakaa a ovoce, ale také výsledek testu na přítomnost pesticidů, který vyšel bez jediné měřitelné stopy.
220,-/100g

QI MEN MAO FENG
Z původní oblasti pěstování Qi Menu v oblasti Li Kou z období těsně po svátkuQing Ming (sklízeno 13.4.2014). Tmavě hnědé spirálkovité lístky a světle hnědétipsy v podílu zhruba 80:20 zpracovávané a sklízené ručně. Světle hnědý výraznýkvětinovo čokoládový nálev.
400,-/100g

JIN YA
Vysoce tipsovitý černý čaj z oblasti Simao. Zlatavá barvalístku i nálevu. V šálku se rozprostře omamná sladká medová vůně.
440,-/100g

FU SHOU MEI
červený čaj zpracovaný zcela jedinečným způsobem, kdy sek lístkům během pečení přidává rozpuštěný surový cukr ze stonků cukrové třtiny,což dodává nálevu další spektrum chutí , aniž by jím byl potlačen původnícharakter typický pro Dian Hong čaje z oblasti Feng Qing.
380,-/100g

AI LAO
Vysokohorský červený čaj sklízený v nadmořské výšce přes2000 metrů a zpracovaný zcela svébytným způsobem, pro nějž je typická nižšímíra oxidace. Čaj tak získává cosi z charakteru více oxidovaných oolongů (zejménavýrazně ovocnou chuť), což jej v kombinaci s výrazně vysokohorským charakteremčiní zcela osobitým a nádherným červeným čajem.
340,-/100g

¤¤¤

Aktuální přehled Nepálu FF

Arya Tara Wonder Tippy Handrolled
lot no. AT-1/14
Výtečný čaj z malé ruční produkce nové továrničky Arya Tara.
Čaj je složen pouze z dvou horních lístků a dlouhého stříbrného tipsu.
390,-/100g

Shangrila White Tea
Organic
Výjimečný tipsový čaj, který nese ze zahrady označení "White Tea".Zahrada se nachází v oblasti Ilám v nadmořské výšce do 1800 m.n.m. Obsahuje pouze krásné, dlouhé, neporušené stříbřité tipsy s dvěma lístky.
380,-/100g

Kuwapani Makalu Tippy
lot no. Kp-9/14
Nejvyšší třída čaje ručně vyráběná na této mladé zahradě a dosud nejlepší čaj této zahrady v jarní sezóně!
Čaj je složen výhradně z neporušených listů a tipsů!
320,-/100g

Himalayan Shangrilla
lot no. NT-3/14
Velmi dobrý, klasický prvosběrový čaj z organických zahrad ležících v odlehlé části vyhlášené oblasti Ilám.
260,-/100g

Mai Ilam Guranse
lot no. MT-1/14
Příjemný klaický prvosběrový čaj ze sesterské továrničky zahrady Guranse, která spolupracuje s místními farmáři, kteří pro ni čaje pěstují.
Čaj má klasický orthodoxní vzhled s minimálním obsahem tipsů.

Arya Tara
lot no AT-4/14
Základní třída čaje z malé továrničky, která zpracovává lístky vykoupené od místních farmářů z okolí vesnice Sree Antu.

¤¤¤

Degustace FF Darjeelingu a Nepálu - druhá část

v neděli 15. 6. 2014 v 11 hodin

Druhé kolo prvních sklizní - můžete ochutnat rozličné zástupce jednotlivých zahrad, které dorazily po 27. 4. Předpokládáme 20 vzorků (kolik jich do tohoto termínu dorazí). Pokud by jich bylo méně, přidáme ještě vzorky z prvního kola. Každý čaj máte možnost celkem třikrát ochutnat při různých způsobech přípravy. Následně je možné čaje i zakoupit.
Nezbytná je rezervace předem - mailem, telefonem 596120105 nebo osobně. Cena 300 Kč.

¤¤¤

Aktuální čerstvá nabídka zelených čajů

Long Jing She Feng
Slavný čínský čaj z provincie Če-ťiang. Placaté žlutozelené lístky ručně zpracované ve woku. Sladká mírně pražená chuť světle žlutého nálevu, velmi příjemná sladce pražená vůně listu. Tato vyšší sorta čaje byla ručně sklízena a pečlivě protříděna přímo ve vesnici Long Jing. 600,-/100g

Bi Luo Chun Dong Shan
Čaj z provincie Ťiang-si, pocházející přímo z rodné oblasti tohoto čaje, jímž je poloostrov Dong Shan u Su-čou. Zelené spirálkovité lístky s velkým podílem mohutně ochmýřeného tipsu. Sladší typická tipsově prachová chuť světle žlutého nálevu. Čaj byl ručně sklízen, pečlivě protřízen a následně zpracován ručně ve woku. Jedná se o nejvyšší třídu tohoto čaje. 780,-/100g

Wu Zi Xiang Cha
Čaj z provincie Šan-si. Tmavě zelené spirálkovité lísty. Jak naznačuje čínský název Xiang Cha, tj voňavý čaj, jedná se o výrazně příjemně sladce vonící i chutnající čaj. 520,-/100g

Huang Shan Mao Feng
Čaj z provincie An-chuej. Zelenožlutý lehce zkroucený list. Sladká lehce uzená trávovitá chuť světle žlutého nálevu.Jedná se základní třídu ručně sklizenou 6 dní po svátku Qing Ming. 300,-/100g

Da Fang
Z provincie Anhui ručně zpracované žlutozelené ploché lístky. Sladká pražená chuť světle žlutého nálevu, velmi příjemná lehce pražená vůně listu připomíná slavné čaje Long Jing. 400,-/100g

Que She
Špičkovité zelené lístky z provincie An-chuej. Ručně sklizená a pečlivě protřízená vyšší sorta tohoto čaje. Výrazná trávová chuť světle žlutého nálevu. 520,-/100g

Bai Sha Lu
Čaj z provincie Hai Nan. Tradičně, částečně ručně zpracovaný, neochmýřeny tips s dvěmi lístky. Vyznačuje se silnou vůní a těžší, svěže zelinkavou chutí. 160,-/100g

Zao Chun
Svěží aromatický zelený čaj z vyšších poloh okolí Yun Pan Shan z brzké jarní sklizně. Pěkný stejnoměrný list se středním podílem stříbřitých ochmýřených tipsů lehounce uzené chuti se stopou ovoce. 220,-/100g

¤¤¤

Degustace FF z Darjeelingu a Nepálu

v neděli 27. 4. v 11 hodin

Jako každoročně můžete ochutnat rozličné zástupce jednotlivých zahrad, zpravidla kolem 20 vzorků(kolik jich do tohoto termínu dorazí). Každý čaj máte možnost celkem třikrát ochutnat při různých způsobech přípravy. Následně je možné většinu čajů i zakoupit.
Nezbytná je rezervace předem - mailem, telefonem 596120105 nebo osobně. Cena 250 - 300 Kč podle počtu vzorků.

¤¤¤

Další várka z Indie!

DARJEELING Rohini Exotic
Nádherný jarní čaj s přiměřeným podílem stříbřitých tipsů vyrobený v malém množství. Čaj má již příjemné, plnější tělo, nálev sytější, jasné, zlatožluté barvy, v chuti je nasládlý s dominujícími tóny liči a opuncie.CENA: 470,-/100g
DARJEELING Avongrove Imperial
Velmi pěkný ranný velkolistý čaj ze zahrady Avongrove s typickým prvosběrovým charakterem, svěží chutí s tóny ovoce a stopou jasmínu.CENA: 490,-/100g
DARJEELING Jungpana Muscatel Wonder
Výtečný a velmi ojedinělý typ čaje z klasické zahrady, která se pyšní jedněmi z nejlepších čajů typu china v Darjeelingu. Jedná se mikrolot prvního sběru z mladých čajovníků, vyrobený jako celolistový čaj s přiměřeným obsahem tipsů, který po zalití dává jasný, živý nálev světle zlatožluté barvy se svěže ovocnými tóny a mírně neuchopitelným těžším aroma, které připomíná vzácný muskatel. CENA: 480,-/100g
DARJEELING Risheehat Enigma
Svěží zelinkavý čaj, typického prvozběrového charakteru v BIO kvalitě. CENA: 400,-/100g
DARJEELING Puttabong
Středně oxidovaný, drobný list se stříbřitými tipsy. Nálev světlé zlatozelené barvy, v chuti lehký, svěží, avšak plný, komplexní s výraznými citrusovými tóny s jasnou převahou zralých mandarinek a sladkým květinovým dozvukem.CENA: 380,-/100g
DARJEELING Balasun
Prvotřídní darjeelingská jarní sklizeň, list prvotřídní kvality s patrným podílem tipsů. Nálev sladce ovocné vůně, vynikající, plné, komplexní, typicky květově nasládlé chuti s tipsově kořeněnými tóny a výtečnou, dlouhou dochutí.
CENA: 530,-/100g

¤¤¤

ČERSTVÉ ČAJE Z INDIE

Od dnešního dne k dostání další dva nové čaje z indického kraje.
DARJEELING Goomtee Muscatel Wonder
Krásný, velkolistý čaj z čajovníků typu china, zpracovaný pouze z horních dvou lístku a tipsu. Nálev je zelinkavý až světle zlatožlutý, jiskrný a jasný, v chuti jsou svěží tóny nezralého ovoce, kopřiv a decentní stopa vanilky.
Cena 530,-/100g
NILGIRI Chamraj Premium Frost Tea
Skvělý čaj z jedné z nejlepších zahrad oblasti Modrých hor. Jedná se o výjimečně pěkně zpracovaný list ze zimní sklizně (sklizeno v předposledním lednovém týdnu, tedy v době kdy se v Nilgiri sklízí nejhodnotnější čaje) s typickým charakterem čajů z Nilgiri, tedy jemný čaj s medovými a zajímavými výraznějšími tóny ovoce, čaj s menším obsahem taninů. Zahrada Chamraj leží v Modrých horách v jihoindickém státě Tamilnádu v nadmořské výšce okolo 1600 m.n.m. , praktikuje zásady organického zemědělství a je certifikována jako Fair trade.
Cena 160,-/100g

¤¤¤

Další čerstvé čaje z Yunnanu

2014 Yunnan Xiao Yin Ya AAA
- "Malý stříbrný list" je mimořádně kvalitní zelený čaj produkovaný ve velmi omezeném množství. Sklizeň probíhá pouhé dva až tři dny (letos 26. - 28. února) a sklízí se výhradně nejdrobnější, nejmladší a nejkvalitnější tipsy. Čaj je následně zpracován velmi podobným způsobem jako slavný Jiang Su Bi Lo Chun. Tipsy jsou droboučké, silně ochmýřenéi a jen přirozeně pokroucené.

2014 Yunnan Ning Er Mao Feng Green AAA
- "Ochmýřený vrcholek" byl sklizen v čistém horském prostředí z kultivaru Da Ye. Jde o první sběr (sklizeno v posledních únorových dnech). Suchý list je tvořen silným tipsem s jedním až dvěma lístky, čaj je zpracováván kompletně ručně.

2014 Yunnan Mao Feng Red AA+
- krásný čerstvý vysokohorský červený čaj sklizený koncem února (první jarní sklizeň) v pohoří Wu Liang. List je tvořen zlatavým tipsem s jedním až dvěma lístky, v chuti se krásně snoubí tipsově ovocný charakter se sladovým a květovým charakterem křehkých lístků. Pro čaj je typický zvláštní způsob zavadání a spíše lehčí oxidace.

2014 Yunnan Jin Ya AAA
- "Zlatý list" je červený čaj sklizený koncem února (první jarní sklizeň) v okolí města Mo Jian v oblasti Si Mao. List je tvořen výhradně mladými, kvalitními, silně ochmýřenými tipsy. Oxidace je spíše lehčí. Nálev zaujme i náročné milovníky čaje neobyčejně komplexní a bohatou chutí.

¤¤¤

ČAJOVÉ NOVOTY

Yunnan Zao Chun
"Časné jaro" - Čerstvý zelený čaj z vyšších poloh okolí Yun Pan Shan (1100 m.n.m.) z brzké jarní sklizně.
Sběr: 25.února 2014

Rohini Jethi Kupi
Exkluzivní čaj z ranné sklizně z Darjeelingu. Čaj je velmi pěkně zpracovaný z nejmladších, právě vyrašených dvou lístků a tipsu.
Sběr: únor 2014

Yunnan De Hong White Buds
Čajové pupeny z Yunnanských velkolistých čajovníků. Po zavadnutí stejně jako bílý čaj sušené na přímém slunci.

¤¤¤

Degustace tchajwanských oolongů

v neděli 23. 3. v 11 hodin

První letošní degustace bude ve spolupráci s dovozcem čajů p. Mingem z taiwanskycaj.cz. Ochutnávat budeme 9 oolongů různých typů především ze zimní a podzimní sklizně. Řízená degustace bude probíhat formou individuální přípravy po trojicích do gaiwanu. Máte možnost získat maximum informací o nabízených čajích, které bude možné následně také zakoupit za internetové ceny.
Jako obvykle je však nutná rezervace předem (mailem, telefonem nebo osobně), protože počet míst je omezen. Cena za degustaci je 190 Kč. Seznam připravených čajů zašleme na požádání mailem.

¤¤¤

Vánoční otvírání

Sobota 14.12. 11:00 - 23:00
Neděle 15.12. 11:00 - 22:00

Sobota 21.12. 10:00 - 23:00
Neděle 22.12. 10:00 - 22:00

Úterý 24.12. ZAVŘENO
Středa 25.12. ZAVŘENO
Čtvrtek 26.12. 10:00 - 22:00

Úterý 31.12. ZAVŘENO
Středa 1.1. ZAVŘENO

¤¤¤

Mnoho nového tovaru Vám nabídnout můžeme

Čínské zelené čaje:
White monkey 220,-/100g
Meng ding mao feng 240,-/100g
Meng ding si bei 180,-/100g
Song Luo 300,-/100g
Man kou xian 320,-/100g
Long Jing She feng AA 530,-/100g

Čínské oolongy:
Dan Cong Ba xian xian 560,-/100g
Dan Cong Huang zhi xiang 320,-/100g
Wu Zi Shan Qi Lan 600,-/100g
Tie guan yin ji pin 220,-/50g
Tie guan yin long juan vilage 320,-/100g
Ben shan anxi 220,-/100g

Čínské černé čaje:
Simao gao shan 400,-/100g
Tai mu gong fu 220,-/100g
Feng huan mao feng 400,-/100g
Jin jun mei 560,-/100g

Indické černé čaje:
AF Darjeeling Sungma 200,-/100g
AF Darjeeling Risheehat 190,-/100g
Assám Hattialli Golden Lion 550,-/100g
Assám Marangi Gold 330,-/100g

Cejlon New Vithanakande 160,-/100g
Cejlon Mahagastota 140,-/100g

¤¤¤

Z Indických krajů doplněny zásoby čajové.

Nepály SF:
Arya Tara Wonder Tippy Handrolled Organic 320,-/100g
Guranse Handrolled Floral Organic 320,-/100g
Shangrila White Orange 420,-/100g
Kuwapani 180,-/100g
Himalayan Shangrila 340,-/100g

Darjeeling SF:
Jungpana Wonder Muscatel 390,-/100g
jungpana Organic 310,-/100g
Thurbo 420,-/100g

Assám SF:
Assám Marangi Gold 330,-/100g

¤¤¤

SLEVA NA KERAMIKU 15 %

pouze do 4. 7. 2013

Blížící se malování nám můžete ulehčit tím, že si se slevou nakoupíte keramiku či porcelán, čajové náčiní či litinové konvice, vonné tyčinky či tácky, plechovky či polodrahokamy, knihy o čaji či něco jiného z našeho obchodu (sleva se nevztahuje na čaje, pochutiny a konzumaci v čajovně). Platí i pro internetové objednávky - do 3. 7. 2013

¤¤¤

ZAVŘENO!

5. - 7. července

Budeme totiž malovat. Pokud budete nutně potřebovat koupit čaj a zastihnete nás, určitě to nějak uděláme. Pomocníky také vítáme!

¤¤¤

Druhá degustace FF Darjeelingů a Nepálů

v neděli 23. 6. v 11.30 hod.

Pořádáme již druhé kolo letošních prvních sklizní z Darjeelingu a Nepálu, zejména těch zahrad, které byly dovezeny později. Půjde asi o dvacet vzorků, které je možno ochutnat celkem třikrát v jednotlivých kolech. Následně je možné většinu zástupců i zakoupit.
Opět je nutná rezervace předem (osobně, telefonem 596120105 nebo mailem přes naše stránky www.cajovna.infocity.cz). Cena 280 Kč.

¤¤¤

Degustace letošních zelených čajů

v neděli 26. 5. 2013 ve 12 hodin

Zveme Vás na další degustaci, tentokráte letošních zelených čajů. Budeme ochutnávat 16 čínských a jeden japonský čaj (Yunnan Gao Shan Cui Ming, Yunnan Mao Feng, Snow Dragon, Green Monkey, White Monkey, Meng Ding Mao Feng, Meng Ding Si Bei Xiang, Meng Ding Li Li Xiang, Wu Yuan Ming Mei, Pi Luo Chun, Lung Ching Xi Hu Superior, Lung Ching Shi Feng, Cui Ya, Zi Yang Lu Cha, Bai Sha Lu, An Ji Bai Cha, Schincha) metodou dvou nálevů do konviček. Skoro všechny čaje bude možné na místě i zakoupit ( ceny od 140 do 680 Kč za 100 g, většinou kolem 200 Kč).
Nezbytná je rezervace předem buď mailem, telefonem 596120105 nebo osobně. Cena 280 Kč.

¤¤¤

ČERSTVÉ ČAJE 2013

Zelené čaje:
Bai Sha Lu
List poměrně drobný a křehký, neochmýřený tips s prvními dvěma nerozvinutými lístky, vyznačující se velmi silnou, těžší vůní, nálev příjemně silné, těžší, svěže zelinkavé, neobvykle aromatické chuti s ovocnými tóny dlouze doznívající ve sladké dochuti s tóny koření, ovoce, stopou napařování a pečenosti. 150,-/100g
Meng Ding Mao Feng superiot
"Ochmýřený vrcholek" je označení čajů pocházejících z různých provincií. Na jejich výrobu se používají mladé ochmýřené lístky s delším výhonkem, které čajům dodávají příjemnou, lehce aromatickou, sladce listovou či květinovou příchuť, pro niž jsou tak žádané. Tento Mao Feng pochází z provincie Sečuan. Pokroucené ochmýřené lístky vydávají sladkou, lehce balzamickou vůni. Nálev je světle zelený, nasládlý, aromatický s výraznou osvěžující čerstvou chutí. 250,-/100g
Cui Ya
Středně veliký, pravidelně zakroucený list. V kompozici čaje se vyskytuje naprostá většina lístků v kombinaci pupen a dva vrcholové lístky.Vůně výrazně sladká a příjemná. Chuť velimi sytá s ovocnými tóny, osvěžující s jemným aftertastem. 220,-/100g
Meng Ding Lili Xing
"Vůně v každém lístku".Čaj je zpracován z čajovníku, který se hojně pěstuje na Taiwanu a vyrábí se z něj oolongy. I zpracování je obdobné oolongům neboť lístky jsou svinuty do úhledných pravidelných kuliček. Pouze proces fermentace (oxidace) je vynechán. 300,-/100g
An Ji Bai Cha
Zářivě zelené, krásně zpracované lístky vydávají sytou a příjemnou vůni pečených kaštanů. V nálevu je cítit autentická vůně zelených čajů z An Ji – jemná a sladká jako u čerstvého zeleného hrášku. Ve velmi jemné chuti je kromě čerstvosti a jemné kořeněnosti přítomna i tenká ovocná, skoro malinová sladkost – něžné a jemné ovocné aroma. Aftertaste je výrazný a dlouhý, velice sladký. 520,-/100g
Zi Yang Lu
V české kotlině poměrně raritní čaj střední třídy z oblasti Zi Yang, která se proslavila velkým obsahem selenia a zinku v čajových lístcích. Nálev světle žluté barvy, hutnější sladký květinový aftertaste. Provincie Šan-si 450,-/100g
Long Jing
Dračí studna z vesnice Mei Jia Wu.Pečlivě tříděné malé lístky pražené v tradičních nádobách získávají ve finálním stadiu zpracování tradiční khaki barvu. Čaj nasládlé mírně pražené chuti s delším dozvukem v ústech snese v tomto stadiu čerstvosti i více nálevů, které si drží chuť. 450,-/100g

¤¤¤

ČERSTVÉ ČAJE 2013

Oolongy:
Tie Guan Yin
Střední třída z provincie Fu-ťien, oblasti Anxi. Nálev průzračné světle žluté barvy, výrazné květinové vůně.400,-/10g
Gaba oolong
Čaj s blahodárnými účinky na lidské zdraví. Bohatý na aminokyseliny zejména gabaron. Napomáhá ke snížení krevního tlaku, zlepšuje prokrvení organismu a snižuje množství cukru v krvi. Vlastnosti čaje objevil Dr. Cušida Todžiro během svých experimentů s konzervací potravin. Velice jemný, mírně pražený nálev. Bohatý aftertaste s ovocnými dozvuky vzdáleně připomínajíci švestky. 300,-/100g
Černé čaje:
Jin Jun Mei
Černý čaj produkovaný v pohoří Wu-ji. Jedná se o relativně nový čaj vytvořený před několika lety. Čaj si velmi rychle získal oblibu u Číňanů a je nejčastěji darovaným čajem v Číně. Námi nabízený list náleží k vyšší střední třídě. Nálev světle hnědé barvy má výraznou, lehce svíravou nakyslou chuť s podtóny švestek.580,-/100g

¤¤¤

Degustace tchajwanských oolongů

v neděli 10. 3. ve 12 hodin

Zveme Vás na další z degustací pana Minga, dovozce tchajvanských oolongů. Ochutnávat se bude pět nových čajů ze zimní sklizně http://www.taiwanskycaj.cz/?clanek=181&titulek=prave-dorazily-caje-z-nove-zimni-sklizne. Dále ještě pět dalších z loňské sklizně. Více informací najdete na jeho stránkách www.taiwanskycaj.cz.
Cena 200 Kč, nutná rezervace předem (mailem, telefonem 596120105 nebo osobně). Všechny ochutnávané čaje bude možno následně zakoupit přímo od dodavatele, v běžné nabídce čajovny následně budou jen některé.

¤¤¤

Vánoční otvírání



sobota 8. 12. 12.00 - 23.00
neděle 9. 12. 14.00 - 22.00

sobota 15. 12. 11.00 - 23.00
neděle 16. 12. 11.00 - 22.00

sobota 22. 12. 10.00 - 23.00
neděle 23. 12. 10.00 - 22.00
pondělí 24. 12. ZAVŘENO
úterý 25. 12. ZAVŘENO
středa 26. 12. 14.00 - 22.00

pondělí 31. 12. ZAVŘENO
úterý 1. 1. ZAVŘENO

Ostatní dny beze změny

¤¤¤

Čajový kurz pro začátečníky

V neděli 4. 11. 2012 v 11 hodin

Pořádáme další z besed o správné přípravě čajů, nejčastějších chybách. Jak připravit čaj, aby Vám chutnal. Dozvíte se, co je podstatné a co méně, jak poznat jednotlivé typy čajů. Odvážní si čaje mohou připravit a probereme, co bylo správně a co ne. Vše je zaměřeno spíše na praktickou přípravu, v případě dotazů můžeme prozkoumat i teorii.
Máme rádi spíše malé skupinky, o to intenzivnější zaškolení může být. Nezbytná je proto rezervace předem na tel. 596120105 nebo osobně v čajovně. Cena 300 Kč, doba trvání dle zájmu cca 3 hodiny.
V případě zájmu děláme podobné kurzy i u Vás, optimální počet zájemců je asi 10, cena dohodou.

¤¤¤

DEGUSTACE TCHAIWANSKÝCH ČAJŮ

V neděli 23. 9. 2012 v 11 hodin

Další z degustací se bude věnovat tchaiwanským oolongům a jako zajímavost jsou v nabídce i černé čaje špičkové kvality. Degustaci povede p. Jakub Ming, který tyto čaje dováží a na Tchajwanu dlouhodobě pobývá. Více informací najdete na jeho stránkách www.taiwanskycaj.cz.
Cena 200 Kč, nutná rezervace předem (mailem, telefonem 596120105 nebo osobně). Všechny ochutnávané čaje bude možno následně zakoupit, v běžné nabídce čajovny následně budou jen některé.

¤¤¤

Čerstvé čaje-Červenec 2012

Huang Jin Gui 300,-/100g
Zlatý skořicovník
Znamenitý oolong z jarní sklizně s drobnějším lístkem a svěží vůní.
Tie Guan Yin Ji Pin 180,-50g
"Železná bohyně milosrdenství", výběrová třída - Nádherný jarní čaj se svěží a tenkou vůní orchidejí. Lístky jasně zelené a žlutavé barvy, čaj velice čistý, bez žádných malých kousků listů. Nálev jiskřivě zlatozelený, chuť čistá, bez syrových tónů ale přesto velice svěží a přímo energická, medově orchidejová, se sladkými tóny šeříku a jemnou máslovou konzistencí. Čaj dokonalý pro 'gong fu cha' s čirým a čistým nálevem plným nektaru a kvetoucích jarních luk.
Qing Shuen King Tie Guan Yin 240,-/100g
Výtečná třída tohoto slavného polozeleného čaje z čerstvé jarní sklizně. Stejnoměrně svinutý list zelenějšího typu, výrazně květové(pomněnkové) vůně. Nálev lehké, svěží, charakteristicky květově nasládlé chuti se zelinkě peprnými tóny.
Tie Guan Yin Superior 170,-/100g
Standardní třída Tie Guan Yin. Pečená na 25%. Je výrazné a bohaté chuti.
Gao Shan Cui Ming "organic" 220,-/100g
Středně veliký, pravidelně zakroucený list. V kompozici čaje se vyskytuje naprostá většina lístků v kombinaci pupen a dva vrcholové lístky. Pochází z jedné z ekologicky nejčistších yunnanských čajových plantáží, a proto může bez ostychu nést označení "organic".
Nálev světle žluté barvy a svěží vůně s lehce pikantní ovocnou složkou, která v závěru sládne na patře a nechvává odeznít příjemně sladký aftertaste.
Lung Ching Xi Hu 160,-/100g
Lung Ching je v překladu "dračí studna", což je jméno vesnice na břehu Západního jezera (Xi Hu), odkud tento slavný čaj pochází. Tento čaj je známý čtyřmi jedinečnostmi: zelenou barvou, vyváženou chutí, vůní a krásným tvarem. Čaj má ochlazující účinky, nálev žlutozelené barvy má jemně nasládlou, svěží, aromatickou chuť, dlouhotrvající v ústech. Listy se nesvinují, upravují se tepelně na pánvi a dostávají tak typický zploštělý tvar
Lung Ching Xi Hu superior 260,-/100g
Dung Ding special 240,-/100g
Vyšší třída 'Ledového vrcholku' s jemnější a květinovější chutí s vůní plnou ovocných tónů.
Jin Jun Mei440,-/100g
Zlaté obočí
nádherně zpracovaný čaj obsahující malé, jemné, lehce pokroucené lístky s výrazným podílem tipsů, které vydávají už za sucha intenzivně nasládlou vůni. Temně rudý nálev je průzračný a proti světlu je vidět bohaté ochnýření z tipsů, nálev je opět sladké, velmi příjemné vůně připomínající rozkvetlé ovocné stromy a louky. Chuť je lehce svěží a kulatá, plná, násládle natrpklá s rozvíjejícím se aftertastem po zralém šťavnatém ovoci.
Nok Cha 360,-/100g
Zelený výhradně ručně zpracovaný čaj z jihokorejského pohoří Jiri Shan, v blízkosti města Pusan

¤¤¤

Svátek čaje Těšín

8. a 9. 6. 2012

Dvoudenní filiálku naší čajovny otevíráme na Svátku čaje na polské straně Těšína - na zámeckém návrší. Budeme připravovat čaje, palačinky, prodávat keramiku, čaj i polodrahokamy - tak, jak jste zvyklí u nás. Výborný námět na romanticko-meditační zastavení na poutavém místě, možnost pobýt s čajovými nadšenci tří zemí (Polska, Česka a Slovenska). Program tohoto komorního festivalu je na svatekcaje.cz.

¤¤¤

Degustace prvních sklizní z Darjeelingu a Nepálu Bohužel, již je kapacita zcela naplněna!

v neděli 13. 5. 2012 v 11 hodin

Opět máte možnost ochutnat vše, co bylo z těchto oblastí letos do ČR dovezeno. Zatím to vypadá na rekordní počet zahrad (asi 30), které je možno ochutnat celkem třikrát v jednotlivých kolech. Následně je možné většinu zástupců i zakoupit.
Nyní je již celá kapacita naplněna, pokud se ale přihlásíte s uvedením kontaktu, pokusíme se v případě alespoň deseti dalších zájemců udělat opakování(osobně, telefonem 596120105 nebo mailem přes naše stránky www.cajovna.infocity.cz). Cena 390 Kč.

¤¤¤

Posílení jídla nebo jídlo na posílení?

Rýže nebo luštěniny stokrát jinak

Pro hladovce posilujeme náš tým palačinek každý den jednou variací z rýže, pohanky, čočky, kuskusu apod. s masem nebo zeleninou. Např. pohanka se slaninou na cibulce s bryndzou, rýže se žampiony na porku a medvědí česnek, kari rýže s uzeným, čajová rýže s parmazánem atd. atd. Upřednostňujeme čerstvé potraviny (před polotovary), sezonní zeleninu, vyhýbáme se E-čkům. Jídla jsou spíše lehčeji stravitelná, často vegetariánská, často bezlepková. Pokud se netrefíme do Vaší chuti, může se základní příloha doplnit něčím jiným z náplní, které dáváme do palačinek. Většinou totiž jídlo připravujeme těsně před podáváním, takže je možné skoro vše změnit. Aktuální nabídku je možné ověřit na telefonu čajovny, protože chystáme pořád čerstvé porce, takže se nabídka může během dne i víckrát obměnit. Nyní máme i špenát z mladých kopřiv s medvědím česnekem, což může být náplň do palačinky nebo i např. k pohance.

¤¤¤

Aktuální přehled čerstvých čajů Listopad

Listopad 2011

NEPÁL



Guranse Special Green tea, lot no. G-39/2011
Letos se nám po delší době podařilo zakoupit na nepálské poměry opravdu velmi dobrý zelený čaj. Tradice výroby zelených čajů není v himálajské oblasti nikterek rozšířená a tak zelené čaje z těchto oblastí jsou v naší nabídce jen výjimečně. Jsme prot velmi rádi, zže se letos podařilo na zahradě Guranse vyrobit čaj, který dle našeho názoru je jeden z nejlepších, který jsme z této oblasti kdy ochutnali. Nese všechny znaky rukopisu Andrew Gardnera, který je průkopníkem výroby netradičních čajů v oblasti Dhankuta. Na jeho výrobu byly pouzity jen dva vrchní lístky a tips. V suchém stavu má velmi příjemnou, výraznou nasládlou vůni s dominantními stopami manga a exotického ovoce, po zalití nám pak dává jasný zlatožlutý nálev s příjemnou nasládlou chutí s tóny angreštu, hroznů a květin. Tento čaj velmi doporučujeme. Sklizeno na nejvyšší části zahrady Guranse, která je z jedním z nejvýše položených míst kde se v Nepálu čaj pěstuje v nadmořské výšce okolo 2000 m.n.m. Doba sklizně: 10. srpna 2011

JAPONSKO



Gyokuro Premium 330Kč / 50g
Čerstvé Gyokuro vyjímečné kvality z jarní sklizně. Ručně zpracované lístky tvoří tmavozelené drobnější jehličky s pěkným leskem. Chuť je sladká a výrazná s nádechem ovoce a velmi lehkým květinovým akcentem.
Gyokuro lze doslova přeložit jako 'Smaragdová rosa' a jde o opravdový poklad mezi Japonskými čaji. Gyokuro se liší především zpracováním, kdy čajovníky jsou vždy 20-30 dní před sklizní a zpracováním zastíněny což vyrobenému čaji dává unikátní charakter.

Sencha Asanoka Kirishima 330Kč / 50g
Velmi pěkně zpracovaná, ručně sbíraná horská asamushi (lehce napařovaná) sencha z produkce pana Nišiho, který je pravidelným účastníkem čajových soutěží. Sklizeno ve vesnici Makizono, která leží na úpatí hory Kirišima na hranici prefektur Miyazaki a Kagošima. Doba sklizně: Ichibancha 2011. Kultivar Asanoka.

Yame Sencha 140Kč / 50g
Velmi dobrá, základní třída čaje sencha z věhlasné oblasti v okolí města Yame v prefektuře Fukuoka. Tento čaj je odlišný od většiny našich čajů sencha, neboť má zajímavé těžším výraznější až pečené tóny. Doba sklizně: Ichibancha 2011.

Sencha Fukamushi 120Kč / 50g

Ureshino Kamairi Tamaryokucha 190Kč / 50g
V letošním roce došlo na ostrově Kjúšů Velmi dobrý čaj z městečka Ureshino, který byl ve velmi malém množství ručně pražen na pánvi. V jeho chuti tak můžeme kromě typické svěžesti identifikovat také slabý dotyk pražení, který se projevuje lehkým oříškovým tónem. Kultivar: Yabukita. Doba sklizně: Ichibancha 2011.

Sakuraba Kukicha 170Kč / 50g
Kvalitní čaj kukicha ovoněný lístky japonské třešně Sakura, které byly sesbírány v okolí města Izu v Šizuoce. Čaj má sytou, světle zelenou barvu nálevu a velmi příjemnou chuť s nasládlými tóny květů japonské třešně, které nám do šálku přinášejí romantickou atmosféru japonského jara. Kultivar: Yabukita + lístky japonské třešně Sakura. Doba sklizně: Ichibancha 2011.

Kukicha Asa Iri 130Kč / 50g
Velmi zajímavý čaj z oblasti ostrova Kjůšú zpracovaný metodou typickou spíše pro severní Japonsko, kdy se čaj jemně opraží, čímž se chladivé účinky zeleného čaje změní v účinky mírně hřejivé. Po upražení má čaj velmi zajímavou, lehce dřevitou chuť typickou pro kukichu, avšak s jemnými tóny pečeného chleba a sójové omáčky. Doba sklizně Ichibancha 2011.

Genmaicha 240Kč / 100g
Japonský zelený čaj s praženou rýží. Dává nám jemný nálev s typickou chutí pražené rýže. Výborný nápoj na celodenní popíjení či k jídlu. Tento čaj tradičně nakupujeme od výrobce, který genmaichu v Japonsku uvedl na trh. Na jeho výrobu je použita japonská rýže a lístky čaje Gyokuro.

¤¤¤

Degustace prvních sklizní z Darjeelingu a Nepálu

v neděli 15. 5. 2011 v 12.30 hod.

Jako již každoročně máte možnost ochutnat téměř vše, co čerstvého bylo letos do ČR dovezeno. Každý čaj se ochutnává 3 krát, takže máte možnost si udělat přehled o tom, co vám chutná a vybrané čaje i případně nakoupit.
Předpokládáme, že bychom mohli mít asi 18 zahrad.
Nezbytná je rezervace předem mailem, osobně nebo telefonem 596120105, protože počet míst je omezen. Cena dle počtu vzorků 300 - 350 Kč.

¤¤¤

Čerstvé čaje Duben 2011

DARJEELING

PHOOBSERING BIO, First Flush 2011, lot 2/11
První sklizeň ze zahrady PHOOBSERING!

Čaj pochází z keřů typu clonal pěstovaných v nadmořské výšce kolem 1370 m. Velmi světlý zelenkavý nálev téměř smetanového charakteru, zářivé květinové a bylinné chuti, se zaznívajícím bezovým květem a lehkými pryskyřičnými tóny v aftertastu.

TUKDAH Bio, First Flush 2010 lot 5/10
První sklizeň ze zahrady Tukdah v kvalitě BIO
Jasný velmi světlý zlatozelený nálev, lehká jarně svěží chuť s krásnou květinkou a lehce mandarinkovým dozvukem. Čaj je z keřů typu clonal.



¤¤¤

Ochutnávka čerstvých zelených čajů

Čerstvé zelené čínské čaje již přilétají! Na výročí založení čajovny (1. 4.) budeme mít k dispozici již 8 druhů, následující týden ještě další 4. Po každé z degustací, které jsou uvedeny níže, tzn. 3.,9.,10. 4. bude zhruba okolo 14.30 ochutnávka těchto čerstvých čajů. Tato ochutnávka je přístupná všem, nejen účastníkům předchozí degustace.
Cena 70 Kč (pokud bude 3. 4. k dispozici jen 8 čajů, tak 50 Kč). Pokud se někdo zúčastní dvou degustací oolongů, má ochutnávku zelených čajů za polovinu, po třech degustacích zdarma). Čaje bude možné také hned zakoupit (ceny asi mezi 120 až 260 Kč za 100 g).

¤¤¤

Řízená degustace oolongů

v sobotu 9. a neděli 10. 4. v 11 hodin

Další z degustací pana Zdeňka Prachaře z firmy Longfeng.
Sobota 9. 4. v 11 hodin - Tchajwan - historie, trendy, základní typy oolongů - degustace zaměřená na různá zpracování tchajwanských oolongů, povětšinou aktuální zimní sklizeň (včetně červeného čaje).
Neděle 10. 4. v 11 hodin - podzimní a zimní sklizně kontinentálních čajů - ukázka zimních dan cong oolongů, podzimních anxi oolongů, rozdíl mezi zimní a jarní sklizní stejného zeleného čaje.
Ochutnávat by se mělo vždy zhruba 5 čajů, většina čerstvých, v degustačních soupravách.
Jedinečná možnost konzultace nejasností ohledně čínských čajů včetně puerů. Většinu čajů bude možno zakoupit.
Cena 200 Kč za jednu degustaci. Nezbytná rezervace předem na tel. 596 120 105 nebo mailem přes tyto stránky, protože počet míst je omezen.

¤¤¤

Řízená degustace Tchajwanských oolongů

Abychom tlumili abstinenční čajové příznaky, vyhlašujeme řízenou degustaci tchajwanských oolongů, vedenou jejich dovozcem Adamem Farnikem. Degustace bude v neděli 3. 4. v 11 hodin. Opět je nezbytná rezervace - telefonem 596 120 105 nebo jako odpověď na tento mail, protože počet míst je omezen. Cena 200 Kč. Ochutnávat se bude v degustačních soupravách 6 čajů:

ALI SHAN (oxidace 10%, pražení minimální) - kultivar Qing Xing Wu long - Slavný vysokohorský oolong z plantáže Tai He (1300 m. n. m.) v pohoří Ali Shan. Čaj pochází z nejlepší jarní sklizně 18. 4. 2010, vyniká svěžím, sladce květinovým aroma, velmi plnou, hladkou chutí s intenzivní dochutí. 180 Kč za 50 g.

DONG DING (oxidace 15 %, pražení střední) - kultivar Qing Xing Wu long - Tradiční oolong z 900 m. n. m., zahrda u vísky Feng Huang u městečka Lugu. Sklizeň z 1. 11. 2010, vyniká květovou až ovocnou, lehce pečenou chutí, která jen zvolna odeznívá. 220 Kč za 75 g.

CUI YU - (oxidace 10 %, pražení minimální) - kultivar Cui Yu - Nížinný (300 m. n. m.) oolong z kultivar, pěstovaného pouze na Tchajwanu. Sběr z 31. 10. 2010, pochází ze zahrady Song Bai Lin u města Ming Jian. Čerstvě svěží chuť s typickým, výrazně květovým aroma. 80 Kč za 75 g.

JIN XUAN - (oxidace 10 %, pražení mírné) - kultivar Jin Xuan - Mléčný oolong od vesničky Rui Li v nižší části pohoří Ali Shan 900 m. n. m.). Sklizeň proběhla 1. 11. 2010. Smetanové aroma se zde snoubí s tóny nasládle květovými a decentně karamelovými. 190 Kč za 75 g.

BAI HAO - (oxidace 75 %, pražení minimální) - kultivar Qing Xing Da Mou - Výrazně fermentovaný nížinný (200 m. n. m.) čaj proslulý jako "Kráska Orientu". Pochází z města Emei a byl sklizen 6. 7. 2010. Chuť vyniká ovocnou až medovou sladkostí s výraznými kakaovými tóny. 210 Kč za 50 g.

BAO ZHONG - (oxidace 12%, pražení minimální) - kultivar Qing Xing Wu long - Plná a intenzivní květinová chuť a aroma (označení Lily flower). Je pěstován v okolí Wen Shan (300 m.n. m.). Sběr 3. 4. 2010, 160 Kč za 75 g.

Čaje jsou v omezeném množství k dispozici již nyní, většinu bude možné koupit i po degustaci.

¤¤¤

REZERVACE MÍST TELEFONEM, NE PŘES INTERNET

Poněvadž převážně prodlíváme v čajovně, zatímco na internetu jen sporadicky, prosíme Vás, aby jste veškeré rezervace míst či urgentní žádosti o informace směřovali přímo na čajovnu telefonicky na číslo 596 120 105. Jsme Vám k dispozici denně po celou provozní dobu. Při rezervování přes internet nemůžeme garantovat, že ji včas postřehneme nebo nedojde ke zdvojení rezervace na jedno místo, případně že budete mít jiné místo, než chcete. To vše nehrozí při rezervaci telefonem.

Na Vaše emaily můžeme reagovat vždy se zpožděním a vhodné jsou spíše pro komplikovanější objednávky či nabídky, případně všechny záležitosti, které nespěchají.

Děkujeme za pochopení.

¤¤¤

Vánoční otvírání

sobota 4. 12. 11.00 - 23.00
neděle 5. 12. 11.00 - 22.00

sobota 11. 12. 11.00 - 23.00
neděle 12. 12. 11.00 - 22.00

sobota 18. 12. 10.00 - 23.00
neděle 19. 12. 10.00 - 22.00

pátek 24. 12. ZAVŘENO
sobota 25. 12. ZAVŘENO
neděle 26. 12. 14.00 - 22.00

pátek 31. 12. ZAVŘENO
sobota 1. 1. ZAVŘENO

Ostatní dny beze změny

¤¤¤

Japonské konvičky

nová mimořádná zásilka

Jako každý rok k doplnění japonské sekce dorazila zásilka japonských konviček. Právě teď je největší výběr, další zase za rok. Konvičky je možné prohlédnout v čajovně (na samostatném stolečku) nebo zde (cena a přibližný objem se objeví v popisce při najetí na konktétní fotku). Do přehledu zde na stránkách je doplníme až po vánocích, jestli vůbec něco zbyde. Rezervace na tři dny je možná telefonem 596120105, ne mailem.

¤¤¤

Aktuální přehled čerstvých čajů Listopad

JAPONSKO



Shupping Mushisei Tamaryokucha
Exkluzivní, soutěžní třída napařované verze čaje tamaryokucha, který letos soutěžil na největší a nejprestižnější japonské čajové souteži National Tea Competition, kde obdržela 149 bodů. Sklizeno v prefetuře Kumamoto na jaře 2010. Kultivar: Sayamakaori

Kamairi Tamaryokucha 2nd Prize Winner
Exkluzivní, soutěžní třída napařované verze čaje tamaryokucha, který letos soutěžil na největší a nejprestižnější japonské čajové souteži National Tea Competition, kde obdržel 2.cenu s celkovým počtem 192 bodů. Sklizeno v prefetuře Kumamoto na jaře 2010. Kultivar: Yabukita

Gyokuro Yabukita Competition Grade
Exkluzivní, soutěžní třída čaje Gyokuro, které letos soutěžilo v nejprestižnější japonské čajové souteži National Tea Competition. Sklizeno v oblasti Yame v prefektuře Fukuoka v květnu 2010. Kultivar: Yabukita.


Gyokuro Gokoh Competition Grade
Exkluzivní, soutěžní třída čaje Gyokuro, které letos soutěžilo v nejprestižnější japonské čajové souteži National Tea Competition. Sklizeno v oblasti Yame v prefektuře Fukuoka v květnu 2010. Kultivar: Gokoh Baleno po 30g

DARJEELING


Giddapahar


NEPÁL



Sree Antu Silver Tips (hand made)
Raritní, bílý čaj je ručně vyroben pouze z nejlepších vrcholků vybraných čajovníků. Na 1 kg tohoto čaje je potřeba 50-60 kg čerstvých lístků, které jsou poté s největší pečlivostí vytříděny a dále zpracovány jako bílý čaj typu Yin Zhen, kde je nádherně patrný vysokohorský charakter. Tento výjimečný čaj má jasný, světle zelenožlutavý nálev, příjemnou květovou vůni a lahodnou, vyváženou, jemnou chuť s bylinnými tóny s příjemným, lehkým a ušlechtilým dlouhotrvajícím dozvukem. Je možné několikanásobné zalití. Zahrada Antuvalley se nachází v oblasti Ilam ve výšce kolem 1400 m.n.m. Doba sklizně: konec června 2010

¤¤¤

Aktuální přehled čerstvých čajů Říjen

JAPONSKO



Novinka - čaje z oblasti Ise



Kabusencha
Doslovný překlad termínu Kabuse-cha znamená "přikrytý čaj". Je to čaj mezi Senchou a Gyokurem. Kabusenchna je zastiňovaná z 50-70% na dobu 14 dnů před sklizní. Gyokuro se standartně zastiňuje ze 70-95% na 20 až 30 dnů před sklizní. Pokud ho budeme připravovat chladnější vodou (50 - 60°C) chuťově se zvýrazní sladkost a podpoříme spíše ty "zastiňované" vlastnosti tohoto čaje. Pokud použijeme teplejší vodu (70 - 80°C) čaj bude připomínat spíše Senchu.

Kabuse Karigane
Tento čaj je vyšší třídou čaje Kukicha. Obsahuje menší podíl řapíků a kvalitnější čajové lístky, ož z něj dělá mezistupeň ke Gyokuru Karigane. Když se připravuje řapíkový čaj v Japonsku a řapíky plavou vertikálně v šálku či konvici, je to dobré znamení. To je jeden z důvodů, proč se tyto čaje často připravují k uvítání hostů, jako projev úcty a šťastného přivítání.

Gyokuro Karigane
Řapíkové Gyoukuro, které obsahuje čajové lístky Gyokura a jemné zelené stonky. Osvěžující sladkost tohoto čaje je neoupakovatelná a v jiných typech japonských čajů se nevyskytuje, je to dáno charakteristickou chutí dlouho zastíněných řapíků. neobvyklá chuť tohoto čaje překvapí i zkušené čajomilce.

¤¤¤

Aktuální přehled čerstvých čajů Září

OOLONG


2010 FENG HUANG WU DONG MI LAN DAN CONG A+
Sklizeň: jaro 2010 (sklízeno ručně)
Kultivar: Shui Hsien (var. Mi Lan Dan Cong)
Jméno: Mi Lan = Medová orchidej
Oblast: Wu Dong, Feng Huang, Guang Dong
Oxidace/pečení: 25%/středně silné, tradiční
Charakteristika: Precizně zpracovaný oolong excelentní kvality, nálev velmi příjemné a až nezvykle silné, hladké a harmonické, mimořádně bohaté a zároveň kultivované, charakteristicky květově ovocné chuti s pro Mi Lan Dan Cong typickým, medově sladkým tónem a výraznými tóny Li Chi.

MU ZHA TRADITIONAL TIE GUAN YIN AAA GRADE
Kompletně ručně sklízený i zpracovaný oolong produkovaný z kultivaru Tie Guan Yin v nadmořské výšce 300 metrů a výhradně prvního jarního sběru zahrady. Pro tradiční Tie Guan Yin je typická nejen vyšší míra pečení, ale také vyšší míra oxidace, přičemž obé musí být v patřičném a harmonickém poměru a pečení zároveň nesmí být provedeno příliš silně. To vše námi nabízený čaj splňuje beze zbytku a zároveň se jedná o první Mu Zha Tie Guan Yin, u nějž jsem schopen garantovat, že nejde o směs čínské a tchajwanské Tie Guan Yin či o Tie Guan Yin čínský na Tchajwanu pouze pečený. To vše se projevuje v chuti a charakteru nálevu, v níž se snoubí svěžest a ovocnost typické pro tradičně oxidovanou Tie Guan Yin s tóny povidel a koření vyvinutých z precizně provedeného pečení. Prvotřídní a skutečně vynikající čaj.

PIN LIN BAI HAO OOLONG A GRADE
Kompletně ručně sklízený i zpracovaný oolong produkovaný ze směsi několika různých kultivarů s převahou kultivaru Chin Shin v nadmořské výšce 400 metrů z prvního letního sběru roku 2009 (zpracování tohoto čaje umožňuje archivaci). I když se nejedná o Bai Hao Oolong z nejlepšího místa ani nejlepšího kultivaru, jde o velmi slušný (a podle mne i opravdu výborný) čaj za velmi příznivou cenu. V chuti nálevu nechybí žádný z tónů pro tento oolong typických – dominuje tón přezrálého tropického ovoce (ananas, mango), harmonicky vyvážený spektrem květových tónů a stopou kakaa a vzácných dřev. Dochuť je dlouze doznívající a komplexní, celkově mne tento čaj v poměru ceny a kvality opravdu zaujal.

FORMOSA GI LAI SHAN CHIN SHIN (GAO SHAN)
Sklizeň: jaro 2010 (sklízeno ručně)
Kultivar: Chin Shin
Jméno: Chin Shin = Měkký řapík
Oblast: Gi Lai Shan, 2200 metrů nad mořem
Oxidace/pečení: 25%/velmi lehké, tradiční
Charakteristika: kompletně ručně sklízený i zpracovaný oolong produkovaný z kultivaru Chin Shin v nadmořské výšce 2200 metrů a výhradně prvního jarního sběru zahrady. Ve vůni suchého listu se objevuje typický svěže květový tón doplněný ovocnou a skořicovou stopou, chuť nálevu je velmi čistá, hladká a krásně vyvážená, svěží, decentně květová s tónem zahradního ovoce (čerstvě utržený červený rybíz), přecházející do ušlechtilé, dlouze doznívající dochuti. Čaj pochází z menší rodinné farmy, pro zpracování je typická vyšší míra oxidace, než je u takto vysokohorských oolongů obvyklé. Svou kvalitou se tento oolong plně vyrovná slavnějšímu a mnohem dražšímu Da Yu Lin Chin Shin Oolongu (stejná nadmořská výška) a podle mého soudu hravě předčí další slavné vysokohorské oolongy z Li Shan či Ali Shan.

ČÍNSKÉ ZELENÉ


YUNNAN BAO SHAN TENG CHONG HUI LONG ZHAI AAA
Velmi zajímavý zelený čaj sklízený z velkolisté yunnanské variety v nadmořské výšce 2.300 metrů nad mořem (!). Jedná se o první sběr zahrady (vzhledem k vysoké nadmořské výšce a chladnějšímu podnebí se zde sklízí až koncem dubna), čaj je kompletně ručně zpracovaný a jde o nejvyšší, kompletně ručně produkovanou třídu tohoto v Evropě v podstatě neznámého čaje. List tvoří středně dlouhý tips s prvními dvěma listy, je velmi pečlivě pevněji rolován a mimořádně pečlivě pečen. Pečení je zásadním krokem zpracování tohoto čaje a musí být provedeno s velkou zkušeností a zručností, aby se teplem rozvinulo aroma a hloubka chuti,ale aby oheň sám v chuti nebyl nijak znatelný. Při prvním ochutnání tento čaj velmi silně připomíná opravdu dobré třídy zelených čajů tchajwanských, zejména tchajwanskou variantu čaje Bi Lo Chun. V jeho chuti se však jasně projevuje charakter velkolisté yunnanské variety a hlavně mimořádně vysoká nadmořská výška. Chuť je typicky nasládlá, kovově zvonivá, velmi komplexní, plná a až překvapivě dobrá. Jde o jeden z nejzajímavějších zelených yunnanských čajů, které se nám vůbec kdy dostaly do ruky a šálku.

PUER


JIANG CHEN OLD WILD TREE TUO CHA
Sklizeň: jaro 2004 (první sklizeň roku)
Produkce: jaro 2004 (první produkce roku)
Mao Cha: Mao Cha nejvyšší kvality ze starých divokých čajovníků, 100% oblast Jiang Chen
Charakteristika: zcela mimořádný pchu-er produkovaný pro významného tchajwanského obchodníka a respektovaného znalce pchu-eru. Mao Cha pochází z jarních sklizní ze starých, divoce rostoucích čajovníků, čaj je zpracován i lisován tradičními starými postupy, list je velmi celistvý, celková kvalita je skutečně nejvyšší možná. Jiang Chen je velmi ceněná ovšem v širším okruhu milovníků pchu-eru dnes již málo známá oblast hraničící s Yi Wu (místní čaje se dnes do Yi Wu dovážejí a jako Yi Wu Zheng Shan také prodávají, i když chuťový charakter je přeci jen trochu odlišný).Nálev je dokonale čistý a jiskrný, což je jedním ze znaků kvalitního zrání v dobrých podmínkách. Chuť nálevu je lehčí v aroma (typický znak starých divokých čajovníků z této oblasti), ovšem v dochuti se rozvíjející do spektra ovocných chutí (tmavé zahradní ovoce) s výrazným tónem melasového cukru, sušených lučních květů a výraznější kořeněnou stopou. Trpký tón typický pro staré divoké čajovníky je zráním již dosti zakulacený. Celkově je chuť nálevu neskutečně ušlechtilá a komplexní, zcela dokonale naplňující i ta nejvyšší očekávání, jež by člověk od tohoto čaje mohl mít.
Predikce zrání: čaj vhodný k dlouhodobému zrání (cca dalších 25 let), vynikající však i k okamžitému popíjení.

MENG HAI AREA LEAF GRADE 1-3 SAN CHA
Sklizeň: jaro 2006
Produkce: jaro/léto 2006, tradiční, většinově ruční zpracování
Mao Cha: nemíchaný Mao Cha velmi vysoké kvality z kultivovaných čajovníků, 100% oblast Meng Hai
Charakteristika: téměř nelámaný list vysoké kvality, příjemné, poměrně výrazné, krémově ovocné vůně. Chuť nálevu je nesmírně zajímavá a svébytná, velmi komplexní a harmonická, ušlechtilá, sladce květová s nezaměnitelným medovým tónem a stopou vzácných koření a kafrového dřeva. Tento čaj byl archivován v oblasti Meng Hai a určitá vyzrálost se v chuti velmi znatelně projevuje. Dodatečná fermentace byla provedena spíše lehčeji, což se projevuje neobvyklými tóny v chuti a čaj má velký potenciál k dozrávání.
Predikce zrání: čaj vhodný ke střednědobému zrání (cca dalších 15 let), vynikající však i k okamžitému popíjení.

DRAK Z POHOŘÍ BU LANG
2010 Bu Lang Zheng Jia San Dui Xiao
Sklizeň: první jarní sklizeň (první sběr), konec února 2010
Místo: vesnice Zheng Jia San Dui,pouhých 15 km od Lao Ban Zhan (téměř veškerý místní Mao Cha je obchodován v Lao Ban Zhan jako Mao Cha pocházející přímo z Lao Ban Zhan, od kterého je podstatě nerozeznatelný)
Mao Cha: divoce rostoucí čajovníky staré až 250 let, sklízí se dlouhý a silný tips se dvěma listy. List nesmírně atraktivního vzhledu a nejvyšší možné kvality, zpracovaný zcela původním tradičním postupem (sha qing provedeno ve woku na ohni, sušení na slunci).
Lisování: ručně provedené v kamenných formách, koláček o hmotnosti 100 g
Charakteristika: suchý list typicky těžké, velmi komplexní a bohaté vůně, chuť nálevu je extrémně silná a výrazná, nesmírně bohatá a komplexní, těžší, dosti těžko uchopitelná a popsatelná jinak, než jako klasická chuť klasického pchu-eru ze starých divokých čajovníků z nejbližšího okolí Lao Ban Zhan. Typický je výrazně trpký tón (jeden ze znaků starých divokých čajovníků obecně a obzvláště pak ve zmíněné lokalitě), celkový charakter chuti ukazuje mimořádný potenciál k archivaci a zrání (k čemuž je tento čaj určen primárně, rozhodně se nejedná o čaj k okamžitému popíjení – stejně jako je tomu u všech takovýchto pchu-erů z této oblasti). V nesmírně bohaté, dynamické a ušlechtilé dochuti lze jasně rozeznat směr, kterým čaj bude vyzrávat.
Predikce zrání: jak již bylo řečeno, jedná se o čaj určený zejména k dlouhodobému zrání.
Poznámka: tento čaj je zdaleka nejlepším a nejkvalitnějším čajem, jaký jsme vám kdy v rámci Long Feng Exclusive Pchu-er Production nabídli a osobně ručím za to, že se přinejmenším plně vyrovná nejlepším produkcím Hai Lang Hao či jiných prémiových značek.

FÉNIX Z POHOŘÍ BU LANG
2010 Bu Lang Jie Liang Xiao
Sklizeň: první jarní sklizeň (první sběr), konec února 2010
Místo: okolí vesnice Jie Liang, cca 11 km od Lao Man E
Mao Cha: přirozeně rostoucí čajovníky staré 90 až 100 let, sklízí se dlouhý a silný tips se dvěma listy. List nesmírně atraktivního vzhledu a prvotřídní kvality, zpracovaný zcela původním tradičním postupem (sha qing provedeno ve woku na ohni, sušení na slunci).
Lisování: ručně provedené v kamenných formách, koláček o hmotnosti 100 g
Charakteristika: suchý list silné, velmi komplexní a bohaté vůně s dominující složkou lučních květů, chuť nálevu je velmi silná a výrazná, nesmírně bohatá a komplexní, opět s dominujícím květovým tónem, v charakteru lehčí než u čaje předchozího. Trpký tón je vzhledem k typu čajovníku přirozeně taktéž lehčí, celkový charakter chuti ukazuje mimořádný potenciál k archivaci a zrání (k čemuž je tento čaj určen primárně, byť je možné jej zkusit i k okamžitému popíjení). V nesmírně bohaté, dynamické a ušlechtilé dochuti lze jasně rozeznat směr, kterým čaj bude vyzrávat.
Oproti prvnímu čaji je tento čaj v charakteru lehčí a květovější, srovnání obou ukazuje velmi zajímavě a poučně rozdíl mezi starými a divokými čajovníky a čajovníky rostoucími přirozeně v dlouho opuštěných a nekultivovaných „zahradách“.
Predikce zrání: jak již bylo řečeno, jedná se o čaj určený zejména k dlouhodobému zrání.
Poznámka: tento čaj je druhým nejlepším a nejkvalitnějším čajem, jaký jsme vám kdy v rámci Long Feng Exclusive Pchu-er Production nabídli a osobně ručím za to, že se přinejmenším plně vyrovná obdobným produkcím Hai Lang Hao či jiných prémiových značek

¤¤¤

MÁTE RÁDI V ČAJOVNĚ KLIDNĚJŠÍ ATMOSFÉRU...

...a neradi čekáte na své objednávky? Pak doporučujeme návštěvu před 16. hodinou či celou neděli, kdy je pravděpodobnější, že je v čajovně komornější atmosféra.

¤¤¤


 

PŘÍBĚH O ČAJI (sufijský příběh)

V dávných dobách nebyl čaj za hranicemi Číny znám. Pověsti o něm dolehly k uším moudrých i nemoudrých z jiných zemí. Každý se snažil zjistit, oč jde, podle toho, jak si čaj představoval.




 
Vyhledejte si čaj pro dnešní den...

Název:
Druh:
Země:

Nalezněte sobě konvičku svého srdce...

Druh:
Materiál:
Objem:
Cena:

Kód:    
Celkem druhů čajů: 122 (Druhů balení: 117)
(Výběr ze sortimentu čajovny, možno objednat zde.)
Celkem čajové keramiky a porcelánu: 119
(Výběr ze sortimentu čajovny, možno objednat zde.)

Nákup čajů nad 400 Kč
-> sleva 5%

Nákup nebo úhrada útraty v čajovně nad 600 Kč
-> poukázka na čaj za 50 Kč


Poslední aktualizace: 25.11.2010 - 02:26



 
 

Nový vzkaz:

(Pouze bez HTML tagů)

Jméno: 
Email: 
Williamskync   (18.12.-09:53)
Assorted dolour seeking the set right of legs marred from veins problems containing troxerutin and extracts of horse chestnut, gingko biloba and battleaxe hazel. Has a nagel.fettabbau.amsterdam scram preventing action. Eases the nervousness in the legs including paunchy legs syndrome as sufficiently as unpleasant burning.
Jalůvková, Santov   (17.11.-10:23)
Pro p.Michala Juřinu:prosím, zavolejte ohledně letité záležitosti s hrnkem. tel 605855642. Zdravím,
Živnostník   (28.10.-13:40)
Pro Verču: Varianta Čajovna u Sýkorova mostu je správně.
Verča   (26.10.-14:43)
Děkuji. A jaký je tedy váš oficiální název? Jak se to píše? Zdali to je Čajovna u Sýkorova mostu nebo Čajovna U Sýkorova mostu nebo je to myšleno například jako obchod Tesco,tak vy jste čajovna U Sýkorova mostu ?
Živnostník   (24.10.-21:01)
Pro Verču: Nejsme právnická osoba, podnikáme živnostensky pod IČ 48414930 a 73901857
Verča   (21.10.-11:34)
Prosím jaký je název čajovny zapsán v obchodním resjtříku ?
Zaměstnanec   (17.10.-10:55)
Pro Tomáš: Zatím nelze
Tomáš   (16.10.-12:17)
Dobrý den, je možné u Vás platit kartou?
zaměstnanec měsíce   (19.09.-23:55)
Jen datumy na fotkách dávají tušit, že čas plyne i tady. Brzy na viděnou živnostníku.
Živnostník   (06.08.-00:42)
Pro Kikuš: Máme Dáta Másalu a Yogi - oboje je pro přípravu kořeněného čaje, ale směsí je spousta druhů, těžko říct, jestli je to přesně to, co hledáte.